Indiferent unde locuiesc, la oras sau la tara, romanii se bucura tot mai des de placerea de a bea „un paharel” cu prietenii sau in familie. In timp ce locuitorii de la sate aglomereaza spitalele din cauza excesului de „tulburel” si tuica la cazan, orasenii bat recordul la consumul de whisky, bere sau vin imbuteliat.

Alcoolul face parte din viata tot mai multor roman. Statisticile Ministerului Sanatatii arata ca 10% din romani beau in mod regulat.

Fie ca il consuma la diverse ocazii, fie ca folosesc momentul cand beau un paharel pentru a socializa sau a avea pofta de mancare, alcoolul este din ce in ce mai prezent pe masa si in casa romanilor. In ultimii ani, vanzarile la bere, vin si bauturi distilate imbuteliate au inflorit si au facut din Romania o piata tot mai atractiva pentru producatorii bauturilor alcoolice.

Nu lipsesc nici abuzurile: in mediul rural, aceasta perioada a anului face tot mai multe victime in randul copiilor care ajung in coma alcoolica la spital sau care sunt batuti de parinti aflati sub influenta licorilor etilice.

Centrul pentru protectia victimelor violentei domestice din Iasi este ocupat pana la refuz, sustine Pintilie Penciuc, directorul general adjunct de la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DASPC).
Potrivit acestuia, abuzul de alcool si violenta domestica nu sunt caracteristice doar zonelor din Moldova, ci fac parte din realitatea spatiului rural romanesc, unde lipsesc educatia si alte posibilitati de distractie.

Alcoolul, o cutuma in Moldova

In judetele din Moldova se inregistreaza tot mai multe cazuri de copii care ajung in coma alcoolica la spital din cauza ca au fost incurajati in familie sa bea „de pofta” sau au preluat acest obicei de la parinti sau rude.

Directorul general adjunct al DASPC Iasi spune ca in mediul rural „consumul de alcool este ca o cutuma”. Penciuc aminteste obiceiul parintilor de a da „toc” (batista inmuiata in vin sau tuica, n.r.) pruncilor pentru a-i adormi.

El sustine ca centrele pentru protectia victimelor violentei domestice sunt ocupate mereu, iar consilierea se acorda numai victimelor, nu si agresorilor.

Consumam tot mai mult

Romanii au un apetit tot mai mare si pentru bauturile premium. Potrivit unui studiu realizat de compania Nielsen, consumul de whisky a crescut spectaculos in ultimii trei ani.

Daca in 2007, la nivelul intregii tari, s-au consumat putin peste un milion de litri, numai in primul trimestru al acestui an, consumul a fost de peste 1,3 milioane de litri.

Si consumul de lichior a inregistrat cresteri in ultimii ani. Romanii au baut anul trecut aproape sase milioane de litri, in timp ce in primul trimestru din 2008 s-au „evaporat” deja peste 4,6 milioane de litri.
La votca, consumul de anul trecut a fost de aproape 12 milioane de litri, iar cel din primul semestru al acestui an, de aproape opt milioane de litri. Specialistii de pe piata vinului estimeaza ca in acest an vanzarile vor fi cu 20% mai mari fata de 2007, semn ca romanii au inceput sa prefere sortimentele fabricate din soiuri nobile.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.