Comisia de Eliberare Conditionata de la Penitenciarul Barcea a aprobat, marti, cererea de eliberare conditionata a lui Dorin Lois, condamnat la cinci ani de inchisoare pentru participarea la mineriada din 1999, transmite corespondentul NewsIn.

In Penintenciarul Barcea se mai afla un alt lider al minerilor, Vasile Lupu, care a fost de asemenea condamnat pentru subminarea puterii de stat, dupa participarea la evenimentele din 1999.

Considerat unul dintre locotenentii lui Miron Cozma, Lois a fost incarcerat la Penitenciarul de Maxima Siguranta Barcea Mare din Hunedoara in 2005. El a fost condamnat alaturi de alti patru locotenenti invinuiti in aceeasi cauza, care au primit tot cinci ani de inchisoare cu executare. Dintre acestia, Constantin Cretan, inchis la Targu Jiu, a fost pus in libertate luna trecuta, Ionel Ciontu a decedat in penitenciar din cauza unor probleme de sanatate, Romeo Beja a disparut din tara la pronuntarea sentintei si este dat in urmarire generala. In Penitenciar se mai afla doar Vasile Lupu, insa surse din randul ortacilor spun ca si acesta va ajunge in fata comisiei de liberare conditionata pana la sfarsitul anului.

Cei doi fosti "locotenenti" ai lui Miron Cozma, Lois si Lupu, au fost incarcerati in septembrie 2005. Dorin Lois a fost inchis in Penitenciarul Barcea Mare in data de 28 septembrie 2005, iar Vasile Lupu o zi mai tarziu.

La sfarsitul lunii septembrie 2005, magistratii instantei supreme l-au condamnat pe Miron Cozma la zece ani de inchisoare in dosarul mineriadei de la Costesti din ianuarie 1999. Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a condamnat alaturi de Miron Cozma si pe cei cinci "locotenenti" ai sai - Romeo Beja, Dorin Lois, Ionel Ciontu, Vasile Lupu si Constantin Cretan, la cate cinci ani de inchisoare. Patru dintre locotenenti s-au predat autoritatilor si au fost incarcerati, iar despre Romeo Beja se spune ca ar fi parasit Romania inca din primavara anului 2005. Ionel Ciontu, care a detinut functia de presedinte la Sindicatul Exploatarii Miniere Livezeni, a decedat in ianuarie 2007.

Constantin Cretan a fost eliberat conditionat din inchisoare, marti, 28 octombrie, dupa ce Judecatoria Targu Jiu i-a aprobat cererea depusa in acest sens. Cretan, cel care a infiintat, in urma cu peste opt ani, Liga Muncitorilor, Somerilor si Defavorizatilor Social “Miron Cozma”, a fost asteptat la poarta inchisorii de catre Miron Cozma. De altfel, in perioada cat a stat incarcerat in Penitenciarul de Maxima Siguranta Targu-Jiu, Cretan a fost vizitat de mai multe ori de catre Miron Cozma. In plus, Cozma a organizat, la Lupeni, un mars de protest pentru a cere eliberarea din inchisoare a lui Cretan, a lui Dorin Lois si a lui Vasile Lupu si i-a cerut sefului statului sa-i gratieze pe cei trei. Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a parasit, pe 2 decembrie 2007, Penitenciarul Rahova, unde a fost executat zece ani de inchisoare pentru fapte comise la mineriade.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.