"Arata ca ai stofa! Vino luni, 3 noiembrie cu materiale de acasa....si avem noi ac si de cojocul tau!" este sloganul propus de organizatorul campaniei, Cezar Cherciu, pentru acest eveniment, informeaza GreenReport.

"Participantii pot aduce orice material textil de acasa, ceva ce nu mai poarta, un tricou vechi sau chiar o pereche de izmene. Noi la punem la dispozitie masini de cusut sa-si confectionezi singuri plase sau desagi", a declarat Cezar Cherciu pentru Green Report.

Masinile de cusut si de tivuit vor fi puse la dispozitia participantilor de firma importatoare Juki Romania.

Conform unui studiu efectuat de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in Romania fiecare persoana consuma anual 250 de pungi de plastic. La o populatie de aproximativ 20 milioane de locuitori, care folosesc, fiecare, 250 de pungi de plastic pe an, inseamna ca pe piata ajung anual peste 5 miliarde de ambalaje nebiodegradabile care sunt utilizate de catre consumatori, in medie, 20 minute, dar care se degradeaza in 400 de ani, informeaza Realitatea.

Primul eveniment, denumit "Arata ca ai stofa!", pe care studentul bucurestean il va organiza in scopul promovarii campaniei de responsabilizare sociala, va avea loc luni, 3 noiembrie, in Bucuresti. La eveniment vor putea participa toti cei care folosesc pungi din plastic, dar care doresc sa afle care sunt metodele prin care se poate renunta la acestea. In cadrul evenimentului se vor confectiona si cateva sute de sacose, care vor fi distribuite gratuit.

Guvernul a decis introducerea EcoTaxei care se va aplica de la 1 ianuarie 2009, pentru fiecare punga din materiale care nu sunt biodegradabile. EcoTaxa va fi incasata de la operatorii economici care introduc pe piata astfel de ambalaje de desfacere si va fi directionata catre Fondul de mediu. Prin Ordonanta nr. 25/2008, aprobata in sedinta de saptamana trecuta si publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 628, din 29 august 2008, Guvernul a introdus o taxa in valoare de 0,2 lei (2000 de lei vechi) pentru fiecare punga de tip sacosa din materiale care nu sunt biodegradabile.


REALITATEA.NET - EXCLUSIV REALITATEA.NET - Un student încearcă să oprească utilizarea pungilor din plastic în România