O firma din Bistrita-Nasaud producatoare de inghetata a concediat 20 de persoane in cursul lunii octombrie, in urma scaderii vanzarilor, relateaza NewsIn

Potrivit purtatorului de cuvant al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), Alina Capraru, de la inceputul anului, doar cinci firme au facut concedieri colective, numarul total al celor care si-au pierdut locurile de munca din aceasta cauza fiind de sub o suta.

AJOFM a anuntat astazi printr-un comunicat ca firmele nu au voie sa faca aceste concedieri fara sa notifice AJOFM cu o luna inainte, pentru ca agentia sa ia masuri de protectie sociala. In cazul in care nu respecta aceasta obligatie prevazuta in lege, agentii economici risca amenzi intre 3000 si 5.000 de lei.

Prin concedieri colective se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de cel putin zece salariati, daca angajatorul care disponizilizeaza are incadrati intre 20 si 100 de salariati sau cel putin 10% din salariati.

La solicitarea motivata a sindicatului, reprezentantilor salariatilor sau a angajatorilor, inspectoratul teritorial de munca, cu avizul agentiei pentru ocuparea fortei de munca, poate dispune reducerea perioadei de 30 de zile fara a aduce atingere drepturilor individuale cu privire la perioada de preaviz. Persoanele concediate au dreptul la un preaviz, ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.