Doi romani din 10 spun ca nu au fost niciodata in concediu, iar sapte din 10 aleg sa-si petreaca timpul liber in locuri din tara, potrivit unui sondaj GfK Romania despre modul cum si-au petrecut romanii ultimul concediu.

Cei care nu au fost niciodata in concediu sau, pur si simplu, nu-si amintesc cand si unde au petrecut ultima vacanta sunt, in general, din mediul rural din Oltenia, Dobrogea sau Moldova si au peste 60 de ani.

Romania, la mare sau la munte, este destinatia aleasa de cei mai multi dintre romanii care isi planifica un concediu. Un procent de 29% dintre persoanele de peste 15 ani si-au petrecut ultima vacanta in tara, la munte, 27% au ales marea, in Romania, iar 19% au fost la tara sau la rude, potrivit sondajului.

Cei care au fost ultima data in concediu la mare, in Romania, sunt in general bucuresteni sau locuitori ai regiunii Muntenia, din mediul urban, cu varsta intre 15-39 ani si cu un venit personal net lunar peste medie.
Potrivit GfK Romania, 8% dintre romani au iesit din tara in ultimul concediu. Acestia sunt, in general, tineri intre 20 si 39 ani, angajati cu norma intreaga, absolventi de studii superioare si cu un venit personal mediu lunar de peste 1.500 lei pe luna.

Cei mai multi dintre romani (62%) au mers in concediu cu partenerul de viata, iar 28% au avut si copiii alaturi in vacanta.

Principalul mijloc de transport in calatoriile de vacanta este masina, personala sau a altcuiva, folosita de aproape 50% dintre cei care au fost in concediu. Peste un sfert dintre romani au preferat sa mearga cu trenul catre o destinatie de vacanta, iar autocarul a fost ales de 16%.

O analiza mai detaliata arata ca persoanele care merg cu trenul in concediu sunt mai degraba din zona Moldovei, cu varsta de 60 de ani si peste, cu un venit personal sub medie, in general pensionari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.