In cariera sa, Dina Cocea a jucat in 10 filme de lung metraj si a avut peste 100 de roluri in piese de teatru. Peste o luna de zile, actrita ar fi implinit 96 de ani, relateaza NewsIn.

Care dintre rolurile interpretate de actrita vi se pare memorabil? Spuneti-va parerea pe forum !

"Moartea Dinei Cocea este o pierdere inestimabila a teatrului romanesc, odata cu ea dispare si o epoca de care putini isi amintesc", regreta Ion Caramitru, in timp ce Tamara Buciuceanu spune ca "s-a stins o personalitate deosebita, de o rara finete, care aducea multa lumina pe scena".

Dina Cocea a absolvit studiile de actorie la Paris. Debutul teatral a avut loc la Paris, in 1934, si la Teatrul "Comedia" din Bucuresti, in 17 ianuarie 1935, in piesa de teatru "Adevaratul Iacob", alaturi de George Timica, in rolul dansatoarei Yvette.

A aparut pe marile ecrane, prima data, in 1939 in "O noapte de pomina". Au urmat aparitii in "Neamul Soimarestilor", "Stefan cel Mare", "Cantemir" sau "Iancu Jianu".

In perioada 1952-1962 a fost Decan al Facultatii de Teatru. Incepand din 1956, a reprezentat Romania la congrese internationale sau la manifestarile organizate de ONU si UNESCO. Intre 1979-1989 a fost Presedinte al Asociatiei Oamenilor de Arta din Institutiile Teatrale si Muzicale.

De-a lungul timpului, Dina Cocea a jucat in peste zece filme de lung metraj, a avut peste o suta de roluri in spectacole de teatru, teatru radiofonic si teatru pentru televiziune. A avut o prodigioasa activitate eseistica si publicistica, scriind nenumarate articole de sinteza, critica si cronica dramatica in presa de specialitate autohtona si straina.

Din 2001 a fost societar de onoare al Teatrului National din Bucuresti. A fost Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti.


REALITATEA.NET - Actria Dina Cocea, " regina teatrului românesc" , a încetat din via