In aceasta saptamana, Palatul Cotroceni gazduieste un colocviu international dedicat psihanalizei violentei.
Ura in comunism si postcomunism, ura de sine a adolescentilor sau ura in filozofie si religie constituie o parte dintre temele colocviului „Provocarile psihanalizei in secolul XXI: A gandi ura si violenta“, eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei in perioada 30 octombrie-1 noiembrie. In cadrul unei conferinte de presa sustinute luni, psihanalistul Alfred Dumitrescu, presedintele Societatii Romane de Psihanaliza, a explicat miza colocviului: „Daca acum o suta de ani psihanalistii se confruntau cu cenzurile pacientilor, acum ei se lupta foarte tare cu formele extrem de fruste de manifestare a violentei. Traim intr-o lume in care violenta e mult mai putin respinsa public, iar agresivitatea tinde sa fie un semn de valoare personala“.

Fiind mai mult decat o intrunire strict profesionala, colocviul va avea 70 de invitati, dintre care doar jumatate sunt psihanalisti, restul fiind specialisti in filozofie, literatura sau studii culturale. Una dintre temele predilecte ale umanistilor va fi aceea a legaturii dintre psihanaliza si cenzura din perioada comunista.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.