Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la intalnirea cu membrii Comisiei prezidentiale pentru sanatate, ca este nevoie de mai multe resurse pentru sanatate si ca "distrugerea economiei nationale" pentru ca s-ar da bani la educatie sau sanatate este o "minciuna propagandistica"

Seful statului a aratat, la intalnirea de luni, de la palatul Cotroceni, cu membrii Comisiei prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniul sanatatii publice, ca bugetul pentru sanatate, chiar si optim utilizat, nu este suficient pentru a acoperi nevoile sistemului si va trebui, in perioada urmatoare, ca acesta sa creasca, informeaza NewsIn.

De asemenea, seful statului s-a declarat pentru cresterea salariilor personalului medical, cu conditia ca majorarile salariale sa fie dublate de performanta si reforma a sistemului. "De acord cu cresteri de salarii, inclusiv in sanatate, dar contra reforma. Nimeni nu mai poate sa ceara salarii fara sa faca nimic in modernizarea sistemelor", a precizat Basescu, adaugand ca, daca va fi cazul, va folosi raportul Comisiei prezidentiale pentru sanatate in discutiile cu sindicatele din sistem.

"Dar dincolo de orice as vrea sa clarificam un lucru care vad ca in aceste momente este extrem de actual. Distrugerea economiei nationale pentru ca s-ar da bani la educatie sau la sanatate este una din marile minciuni propagandistice", a tinut sa precizeze seful statului, aratand ca problemele reale ale economiei romanesti sunt deficitul de cont curent, care preseaza inflatia, si incapacitatea de a gestiona resursele.

"Se inceaca crearea unui complex al profesorilor, ca datorita lor se va distruge economia nationala. Va asigur ca, pe de alta parte, putem privi cu foarte mare seriozitate la nevoia de resurse suplimentare pentru sanatate", a declarat presedintele.

Seful statului a aratat ca Romania nu se afla, din punct de vedere al economiei, in situatia Ungariei, stat care nu ar avea probleme din cauza majorarilor salariale, ci pentru ca mare parte din banii de la buget sunt folositi pentru rambursarea creditelor comericale.

"Noi nu avem nevoie de o sustinere fundamentala din buget a dezvoltarii infrastructurii, avem banii gratuiti de la UE . Am vrut sa va dau sentimentul ca ceea ce ati scris acolo este realizabil cu doua conditii: salariatii din sistem sa fie de acord cu acest lucru, pe de o parte, si doi - clasa politica sa faca legile care sa acopere ceea ce dumneavoastra ati constatat ca trebuie modernizat in sanatate", a concluzionat Basescu, sustinand ca trebuie alocati "mai putini bani la clientela si mai multi la prioritatile reale".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.