Zece consilieri locali din comuna Rosia Montana se afla, intr-o vizita in Noua Zeelanda, sponsorizata de compania Rosia Montana Gold Corporation, pentru a vizita mina de aur Martha, din localitatea Waihi, unde in procesul de extragere a aurului de foloseste cianura, transmite corespondentul NewsIn.
Deplasarea a fost sponsorizata dupa ce Consiliul Local a solicitat companiei sa viziteze o mina cat mai similara celei propuse a fi construite in Muntii Apuseni. Cei 10 consilieri din Rosia Montana, din 13 cat numara consiliul local, au plecat spre Noua Zeelanda inca din 20 octombrie, dar vizita acestora a fost anuntata abia vineri dupa-amiaza de catre Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) printr-un comunicat de presa.

Vizita este organizata si platita de catre companie la solicitarea consiliului local, care si-a manifestat intentia de a vizita o mina cat mai similara celei propuse a fi construite la Rosia Montana: o comunitate mica, cu traditie miniera si cu potential turistic, cu exploatarea situata in apropierea zonelor rezidentiale, care foloseste aceeasi tehnologie de exploatare si de reabilitare, si care se afla intr-o tara cu o legislatie de mediu stricta, asemanatoare cu a Uniunii Europene, potrivit comunicatului.

Astfel, cei 10 consilieri, respectiv Ioan Bar, Toma Burian, Gheorghe Golgot, Ovidiu Soit si Virgil Narita - PSD, Valentin Rus si Marius Iancu - PD-L, Eugen Bobar - PNL, Valentin Botar - PIN si Gheorghe Felea - PNG, se vor afla pana in 27 octombrie in Waihi, urmand sa ajunga in Romania in 29 octombrie.

Potrivit RMGC, mina Martha este operata de compania Newmont, unul dintre investitorii in proiectul Rosia Montana, si este unul dintre cele mai bune exemple pentru a arata ca propunerea de a construi o mina in apropierea unei comunitati este viabila, cariera fiind situata chiar in centrul orasului, iar iazul de decantare se afla la o distanta foarte mica de cariera. Compania miniera foloseste tehnologie de ultima ora, similara cu cea care va fi folosita si in proiectul minier propus de RMGC. In Waihi, pentru extragerea aurului se utilizeaza, de mai bine de 100 ani, cianura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.