Militarii romani din Kosovo se plang ca autoturismele ARO, pe care le au la dispozitie pentru patrulare, nu le ofera niciun fel de protectie, insa oficialii din Ministerul Apararii spun ca nu exista bani pentru inlocuirea masinilor, pe care militarii italieni din Kosovo le numesc "Flinstone".
„Am dori, daca se poate, inlocuirea tehnicii auto armate, ARO, si achizitionarea unui automobil de teren multirol, care sa ofere un minim de protectie, sa fie usor blindat, pentru ca in cazul unui atac aceste masini nu ne ofera niciun fel de protectie”, a declarat comandantul Batalionului 307 Babadag, dislocat in Kosovo, Remus Melinte.

De altfel, neoficial, militarii romani spun ca masinile lor starnesc amuzamentul colegilor italieni din baza Villagio din vestul Kosovo, care le numesc „Flinstone” , pentru forma si performantele pe care le au. Totusi, in cele doua luni de cand se afla in Camp Villagio, in zona Pec, din Kosovo, romanii au parcurs aproximativ 10.000 de kilometri cu aceste autoturisme in timpul misiunilor de patrulare sau escorta.
In replica, oficialii din MAp le-au transmis militarilor ca deocamdata Armata nu isi permite inlocuirea masinilor ARO.

„In legatura cu masinile ARO, noi nu facem promisiuni. Ele si-au facut treaba in Kosovo, au parcurs sute si mii de kilometri pana acum. Sunt in stare de functionare, dar este clar ca parcul este unul care nu mai corespunde in totalitate. Pe masura fondurilor care vor fi alocate pentru aparare, intr-o perspectiva, se va trece si la schimbarea acestui parc. Nu se poate face de azi pe maine, pentru ca totul este legat de programele de inzestrare si de fonduri”, a explicat pentru NewsIn, seful Directiei Operatii din cadrul Statului Major General, generalul Ion Aurel Stanciu, aflat in vizita la militarii romani din Kosovo cu ocazia Zilei Armate.

Totusi, delegatia oficiala a Ministerului Apararii, aflata joi in Kosovo, i-a rasplatit pe militarii romani, care s-au remarcat in misiuni cu medalii onorifice. Astfel, opt militari au primit emblema de onoare a Fortelor Navale in mana, deoarece nu mai era timp pentru toata ceremonia, iar altor sapte soldati care ar fi trebuit sa primeasca emblema de onoare a Statului Manjor General le-a fost strigat doar numele, pentru ca medaliile nu erau inca gata.

Cu toate acestea, militarii detasamentului ROFND XV, care actioneaza sub comanda italiana, in cadrul misiunii Task Force „Aquila” sunt apreciati de colegii lor straini.

„Apreciem modul profesionist si competent in care militarii romani din cadrul Task Force isi indeplinesc misiunile”,
a declarat, pentru NewsIn, comandantul Task Force AQUILA, colonelul Gratiano Gironacci.

In prezent, in Kosovo, fortele dislocate de Armata Romana sunt urmatoarele: 86 de militari in CampVillagio-Belo Polje, in cadrul detasamentului RO FND XVII, 22 de militari in cadrul Comandamentului KFOR din Pristina si cinci militari in cadrul grupului Humint.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.