Oferta de pe piata de munca destinata studentilor este de noua ori mai mica decat cererea, in conditiile in care 85% dintre angajatorii care scot la concurs posturi pentru studenti sunt companii romanesti, sustin reprezentantii agentiei de recrutare eJobs.

"Aproape 280.000 de studenti si-au depus CV pe site-ul eJobs in primele 10 luni ale anului, in conditiile in care oferta de joburi destinate tinerilor de pe bancile facultatii a fost in 2008 de doar 30.000 de joburi. 85% dintre angajatorii care scot la concurs locuri de munca pentru studenti sunt companii romanesti, fata de doar 15% companii multinationale", sustin specialistii site-ului de recrutare online.

Cele mai multe oferte de angajare vin din partea firmelor din provincie, peste 64%, iar cele mai cautate specializari sunt in domeniul IT si in cel al vanzarilor. Marketingul ocupa locul al doilea din punct de vedere al ofertei, cu 15%, in timp ce locurile de munca de pe segmentul relatiilor cu clientii reprezinta 13%.

"Cele mai bine platite locuri de munca pentru studenti sunt in domeniile IT si vanzari. Aici salariul unui job cu jumatate de norma poate porni de la 300 euro si poate atinge si 500 euro. In plus, angajatorii au inceput sa includa in pachetul salarial si o serie de beneficii suplimentare, precum bonuri de masa, abonamente la sali de fitness, vouchere de calatorie sau programe de instruire", a declarat astazi Laura Chilom, consultant de resurse umane la eJobs.

Specialistii in recrutare sustin ca, in ultimul timp, se observa o tendinta vizibila a companiilor de a-si forma proprii angajati. Calitatile studentilor vizate de catre firme sunt capacitatea de invatare si de adaptare rapida la schimbare, originalitatea si initiativa. Totodata, cunoasterea unei limbi exotice precum chineza, daneza sau olandeza reprezinta atuuri importante pentru tinerii care doresc un loc de munca.

Principalele motive pentru care studentii se hotarasc sa se angajeze sunt dorinta de a se putea intretine singuri, fara a mai depinde financiar de parinti, si dorinta de a acumula experienta practica inca din facultate.

In privinta timpului de lucru, aproximativ 70% dintre aplicatiile studentilor de pe site-ul eJobs sunt pentru joburile part-time.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.