Europarlamentarul Adina Valean revine asupra discutiilor referitoare la formele de control pe care UE vrea sa le implementeze in aeroporturi, acestea atacand intitmitatea persoanelor.

Din fericire, Parlamentul European a adoptat o rezolutie referitoare la urmarile masurilor de siguranta aeriana si ale scanerelor corporale asupra drepturilor omului, intimitatii, demnitatii personale si protectiei datelor.

Astfel, Adina Valean saluta adoptarea rezolutiei si solicita Comisiei Europene sa intrerupa implementarea acestei masuri.

"Argumentul pe care il aduce Comisia Europeana in sprijinul utilizarii scanerelor corporale in aeroporturi este acela al unei alternative la perchezitia corporala clasica. Insa din momentul in care vom accepta ca aceasta tehnologie sa fie utilizata nu avem nicio garantie ca nu va deveni principala metoda de verificare a pasagerilor", declara Valean

Acest mod de scanare presupune o imagine in nud a individului care trece prin scaner. Acest lucur ar ataca intimitatea si demnitatea acestuia, pe langa imposibilitatea de protejare a datelor personale.

Aceste dispozitive functioneaza pe baza tehnologiei numite "unda milimetrica" ce permite vizualizarea persoanei scanate ca si cum aceasta nu ar purta haine. Imaginea astfel obtinuta este extrem de detaliata, expunand inclusiv zonele genitale.

"Propunerea Comisiei ar fi trebuit sa fie intemeiata pe rapoarte stiintifice, care sa garanteze faptul ca aceste tehnologii nu pun in pericol sanatatea pasagerilor", a concluzionat Europarlamentarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.