Celsentri, produs de compania farmaceutica Pfizer, este primul produs al unei noi clase de medicamente orale adresate pacientilor infectati cu HIV.

"Specialistii pot acum controla mai bine infectia HIV pentru acei pacienti care dezvolta rezistenta la tratamentele existente. Studiile arata ca peste 25% din pacientii HIV pozitiv se confrunta cu aceasta problema. Noul medicament reprezinta o importanta optiune pentru aproape 78% dintre pacientii HIV pozitiv", a explicat directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", prof. dr. Adrian Streinu - Cercel.

Potrivit statisticilor Compartimentului pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA, in Romania, la sfirsitul lunii iunie 2008, erau inregistrati 7.719 pacienti infectati cu virusul HIV, dintre care ponderea cea mai mare o au cei cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani. Dintre totalul pacientilor infectati, 6.603 sunt in tratament antiretroviral.

"Romania a inregistrat progrese in tratarea pacientilor infectati cu HIV/SIDA, pentru ca au fost tratati pacientii, si nu boala. Astfel, rata de transmitere a virusului pe teritoriul Romaniei este mica si se mentine asa. De asemenea, Romania are cea mai mare rata de supravietuire din zona" , a subliniat dr. Adrian Streinu Cercel.

Speranta de viata a bolnavilor infectati cu HIV/SIDA a crescut considerabil in ultimii 18 ani, de la doar sase luni la inceputul anilor 90, la cel putin 20 de ani in momentul de fata. Acest lucru se datoreaza tratamentelor existente, cu ajutorul carora medicii pot stapani mai bine boala inca de la inceputul ei.