Sindicalistii se opun din rasputeri presiunilor patronilor de a mari cu cel putin 5.000 de persoane contingentul muncitorilor extracomunitari. Criza de forta de munca a devenit cronica in unele sectoare economice. Angajatorii se plang ca afacerile lor au de suferit din lipsa de muncitori.

Criza fortei de munca din Romania ii determina pe multi dintre angajatori sa aduca lucratori din strainatate. Patronii cer suplimentarea cu 5.000 a numarului de permise de munca, pe langa cele 10.000 deja existente. O ordonanta de urgenta in acest sens se afla pe masa Executivului, care nu a luat inca nicio decizie. Patronii sunt nerabdatori si spun ca orice zi pierduta loveste in afacerile lor si se tem ca ii pandeste falimentul pentru ca nu au cu cine lucra.

Ei spun ca sunt nevoiti sa aduca asiatici sau, dupa caz, africani din cauza ca pe piata romaneasca nu exista oameni calificati. In opinia patronilor, numarul de permise necesare este de 50.000, cele mai multe locuri libere fiind pentru constructori si edilitaristi.

“Principiul de la care porneste un angajator atunci cand aduce muncitori straini e acela ca asta e ultima solutie. Legea te obliga sa demonstrezi ca ai cautat lucratori pe piata romaneasca si nu ai gasit”, a explicat Roxana Prodan, presedintele

Patronatului Agentilor Economici Acreditati pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Pentru actele cerute de statul roman, un patron plateste aproximativ 450 de euro si inca 300 de euro catre firmele de recrutare care aduc muncitorii. “In plus, mai platim si o taxa pentru cartea de munca, desi nu exista asa ceva”, spune Roxana Prodan.

Sindicalistii cer recalificarea somerilor

Liderii sindicali se opun insa suplimentarii contigentului, argumentand ca acest lucru ar fi trebuit dezbatut in cadrul Comisiei de dialog social de la Ministerul Muncii.

Intr-o scrisoare deschisa trimisa Guvernului, Confederatia sindicala “Cartel Alfa” a solicitat respingerea maririi numarului de permise pentru straini. “Patronii care aduc forta de munca din afara spatiului european fac dumping social si frauda fiscala”, a declarat Bogdan Hossu, presedintele „Cartel Alfa”.

Hossu sustine ca exista 350.000 de someri inregistrati care ar putea fi profesionalizati, dar ca patronii prefera sa aduca muncitori din afara. Unii primesc salarii mai mari decat romanii. Hossu spune ca, de exemplu, firma Bechtel platea muncitorii turci cu un salariu de cinci ori mai mare decat cel al romanilor. “Un muncitor roman primea 200 de euro, in timp ce unul turc avea aproape 1.000 de euro. Am aflat de acest lucru si am facut reclamatie la Inspectia Muncii, care a mers in control”, a afirmat el.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.