Agentia Nationala Antidrog, condusa de chestorul Pavel Abraham, a primit de la Guvern un milion de euro ca sa convinga cativa adolescenti sa se lase de droguri, de fumat sau de baut.

Agentia Nationala Antidrog (ANA) a primit de la Guvern 3.944.000 de lei noi, adica peste un milion de euro, drept finantare pentru „programul de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012”. Programul cuprinde noua subprograme si banii vor putea fi accesati, prin licitatie organizata de ANA, de catre ONG-uri pe baza de proiecte. Tot Agentia Antidrog este cea care va controla modul de utilizare a fondurilor.

Unul dintre subprograme are ca obiectiv infiintarea unei linii telefonice care sa asigure consilierea consumatorilor de droguri. Drept criteriu de performanta, linia telefonica va trebui sa raporteze cel putin 500 de consumatori care sa fi sunat si 50 care sa fi fost trimisi catre un serviciu de asistenta.

Acest subprogram este finantat cu 400.000 de lei, adica peste 100.000 de euro.
Cu 210.000 de lei va fi finantat un subprogram de combatere a fumatului, de la care se cere ca cel putin 50.000 de elevi sa fie informati ca tutunul dauneaza grav sanatatii, iar 50 dintre acestia sa acceseze programele de renuntare la acest viciu.

In ceea ce priveste consumul de alcool in randul elevilor, sunt alocati 180.000 de lei pentru care 50.000 de elevi trebuie sa fie preveniti asupra acestui viciu, iar alti 50 sa fie determinati sa se lase de baut.
Un al patrulea subprogram, finantat cu 175.000 de lei, vizeaza identificarea angajatilor cu risc crescut in consumul de droguri, prin realizarea unui „studiu calitativ”, dar fara a se stabili indicatori de performanta masurabili.

O finantare consistenta, de 500.000 de lei, a fost alocata unui program de prevenire a consumului de droguri la elevii din clasa a VII-a prin formarea de abilitati in prevenirea dependentei la 64 de „monitori principali” dintre activistii ONG-urilor castigatoare, la 128 de „monitori auxiliari”, selectati dintre profesori, si la 1.354 de parinti.

Infiintarea unui centru fix de aprovizionare cu seringi pentru 400 de dependenti si a unui centru mobil (autobuz) de distribuire, catre 800 de beneficiari, a metadonei (substitut pentru heroina) va fi finantata cu 429.000 de lei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.