Parlamentul a adoptat legea prin care autoritatile vor controla vremea. Specialistii vor elimina ceata si grindina, vor decide unde si cat trebuie sa ploua si cand sa ninga.

Parlamentarii au adoptat primul proiect de lege care prevede schimbarea artificiala a vremii. Legea privind “interventiile active in atmosfera” permite autoritatilor sa intervina atunci cand in unele zone ploua prea mult sau este seceta, cand nu ninge sau este grindina, dar si in cazul in care ceata este prea densa. Totodata, specialistii vor incerca sa imblanzeasca furtunile si tornadele.

Controlarea precipitatiilor si inlaturarea fenomenului de grindina se pot face practic prin trei metode: trimiterea de pulberi incarcate cu ioni pentru imprastierea norilor, ionizarea atmosferei si lansarea de rachete. Asa incat, daca o regiune risca sa fie inundata de ploi abundente, precipitatiile ar putea fi dispersate pe o arie extinsa, iar pericolul de inundatii va fi diminuat.

Sistemul de control al precipitatiilor functioneaza deja in Romania printr-o unitate pilot construita in Prahova in 2000. Unitatea are un loc de comanda si 12 puncte de lansare a rachetelor, montate in zone diferite din judet, pe care le foloseste pe rand, in functie de locul in care se anunta grindina. Odata lansate, rachetele disperseaza o substanta care transforma bucatile de gheata din grindina in apa.

Intre anii 2005-2007, cu ajutorul rachetelor antigrindina, s-au evitat pagube in agricultura de aproximativ 700 de miliarde de lei vechi, potrivit raportului realizat de Ministerul Agriculturii. Anul acesta nu s-a lansat nici o racheta din cauza ca Guvernul nu a alocat fondurile necesare derularii programului, desi aproximativ un sfert din recoltele din Prahova, Iasi, Vrancea, Timisoara si Mures sunt deja compromise de grindina cazuta in lunile mai si iunie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.