"Concursul se vrea o campanie de promovare a ideii de democratie printre tineri, acesta fiind si principalul motiv pentru care folosim internetul ca mijloc de difuzare al filmelor", a precizat, cu ocazia lansarii competitiei, Jeri Guthrie-Corn, adjunct al misiunii diplomatice a SUA la Bucuresti, citat de NewsIn.

Filmele care vor participa la concurs pot avea orice forma - documentar, fictiune, animatie - si trebuie sa continue propozitia "Democratia este...", sa fie originale, sa respecte legea drepturilor de autor, sa nu depaseasca trei minute si sa fie in limba engleza sau subtitrate in limba engleza.

Pentru a participa la concurs, scurtmetrajele trebuie incarcate pe www.youtube.com/democracychallenge, pana la 31 ianuarie 2009, respectand criteriile publicate pe site-ul http://bucharest.usembassy.gov/democracy. Concurentii trebuie sa aiba cel putin 18 ani.

La concurs vor participa 77 de tari, din care vor fi desemnati sase castigatori. Acestia vor beneficia de o excursie in SUA, vor participa la spectacole in Washington, New York si Los Angeles si vor cunoaste profesionisti din lumea filmului american, reprezentanti ai guvernului SUA si sustinatori ai democratiei americane din randul societatii civile.