Autoturismele cu trei sau mai multi pasageri vor putea circula pe prima banda a soselelor din Capitala, cea pe care au prioritate vehiculele RATB si masinile de interventie (salvare, politie, pompieri), conform Programului integrat de gestiune a calitatii aerului in Bucuresti.

Programul, care va fi aplicat dupa aprobarea sa de catre Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), prevede si interzicerea stationarii oricarui vehicul, intre orele 8 si 20, pe banda intai a soselor cu doua benzi. Potrivit edililor, programul incurajeaza mersul pe bicicleta si folosirea in comun a autoturismelor de mai multe persoane.

In acelasi program, una dintre masurile pentru cresterea calitatii aerului in Capitala se refera la parcari, care ar urma sa aiba "dale innerbate". Altfel spus, intre dale va trebui sa fie prevazut un spatiu care sa permita cresterea ierbii. Programul mai prevede ca marile centre comerciale sa permita accesul in parcarile proprii masinilor riveranilor, gratuit, intre orele 10 seara si 8 dimineata.

Programului integrat de gestiune a calitatii aerului in Bucuresti propune si cresterea tarifelor pentru parcarea in zonele centrale. Vor scoate bani din buzunar si proprietarii de terenuri care nu construiesc ceva pe suprafata detinuta in termen de un an de la dobandirea acesteia. Acestia vor fi obligati sa amenajeze spatii verzi pe terenul detinut, in caz contrar urmand sa plateasca amenzi.

Pe de alta parte, cei care construiesc vor fi obligati sa faca spatii verzi si sa planteze arbori pe 30% din suprafata parcelei detinute. Constructiile noi vor trebui, in plus, sa aiba spatii de parcare pentru biciclete.
In fine, soferii nu vor avea voie sa circule cu mai mult de 30 km pe ora pe strazile secundare din Capitala si in apropierea scolilor.

Programului integrat de gestiune a calitatii aerului in Bucuresti a fost realizat, in perioada iulie 2007-iulie 2008, de o comisie tehnica din care au facut parte specialisti din Primaria Capitalei, primariile de sector, autoritatile sanitare si de protectie a mediului, Registrul Auto Roman, Oficiul de Cadastru si Geodezie si Administratia Nationala de Metrologie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.