Actiunile de protest au loc chiar in ziua in care magistratii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) dezbat sesizarea guvernului in legatura cu majorarile salariale aprobate de parlament. In cazul in care CCR va declara neconstitutionala legea de crestere a salariilor profesorilor, sindicatele ameninta cu declansarea grevei generale. Sindicalistii spun ca guvernul are bani pentru aceste majorari si acuza Executivul ca i-a transormat pe profesori in "inamicii publici numarul 1", prin argumentul ca aplicarea cresterilor salariile ar crea dezechilibre in economie. Liderii de sindicat sustin ca protestele nu au fost programate miercuri cu scopul de a pune presiune pe magistratii CCR.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Invatamant “Spiru Haret” si Federatia Nationala Sindicala “Alma Mater” au stabilit ca punct de intalnire Piata Constitutiei, unde este programat un miting. Acesta va fi urmat de un mars de protest pe traseul Piata Constitutiei - Piata Unirii - Piata Victoriei.

Guvernul a contestat, saptamana trecuta, la CCR, legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, dupa ce aceasta a fost votata in unanimitate de Camera Deputatilor, la sfarsitul lunii septembrie.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca nu exista bani pentru majorarile salariale solicitate, chiar daca judecatorii CCR vor decide ca legea adoptata de parlament este constitutionala. "Chiar daca CCR ar da un aviz favorabil, va spun foarte clar: nu sunt bani! Sa nu isi imagineze cineva ca sunt banii pusi undeva si doar asteptam sa ii platim. Nu sunt bani pentru aceste majorari salariale", a declarat Tariceanu, vineri, la finalul discutiilor cu sindicalistii. Premierul a adaugat ca o eventuala decizie de majorare a salariilor ar fi "cu atat mai nesabuita" in contextul crizei financiare internationale. Potrivit lui Tariceanu, guvernul are variante de a impiedica aceasta majorare.


REALITATEA.NET - Aproape 15.000 de profesori protestez, astzi, în Capital