Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, luni, proiectul de modificare a ordonantei privind sustinerea familiei pentru cresterea copilului astfel incat mamele sa beneficieze, optional, de o indemnizatie de 85 % din media veniturilor din ultimele 12 luni.

Proiectul de modificare a ordonantei, initiat de deputatul PIN Lavinia Sandru, prevede ca persoanele care au intrat in concediu pentru cresterea copilului primesc, pe o perioada de doi ani, o indemnizatie lunara de 600 de lei "sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni". Posibilitatea de a opta pentru cuantumul de 85% favorizeaza mamele care realizeaza venituri salariale mari si care pot obtine astfel o indemnizatie mai mare decat plafonul de 600 de lei.

Proiectul de lege a generat discutii aprinse. Astfel, Gheorghe Barbu (PD-L), presedintele Comisiei de munca, a cerut retrimiterea la comisie a proiectului deoarece acesta nu a primit raport fiind introdus pe ordinea de zi printr-o decizie a Biroului Permanent. Cererea de retrimitere a fost respinsa de Bogdan Olteanu, presedintele Camerei, care a invocat dreptul Biroului de a face acest lucru din moment ce membrii Comisiei de munca nu au elaborat raportul in timp alocat.

Lavinia Sandru a salutat adoptarea legii, precizand ca reprezinta o rezolvare a unei probleme de discriminare deoarece femeile care-si construiesc o cariera nu se simt incurajate sa-si construiasca si o familie din cauza stimulentelor financiare incomparabil mai mici fata de contributia lor la bugetul de stat.

"Legea este o prima solutie la problema demografica. Daca vom continua in acest ritm, in 2050 populatia Romaniei va ajunge la 16 milioane de locuitori. Femeii moderne trebuie sa-i dam sansa atat sa-si creasca copiii, cat si sa-si continue cariera. Nu vorbim de mame miliardare aici, ci de mame salariate", a spus Sandru in plenul Camerei.

Pedelistul Gheorghe Barbu a avut insa rezerve fata de proiectul legislativ afirmand ca nu exista nici o legatura intre indemnizatia acordata mamelor si contributia la bugetul asigurarilor sociale, deoarece indemnizatia este acordata de la bugetul de stat. "Initiativa se adreseaza mamelor realizatoare de venit profesional. Daca cineva ia 600 de lei, iar cineva 8.500 de lei atunci unde este echitatea? Ar trebui bine cantarita aceasta chestiune", a precizat Barbu, care a invocat si faptul ca initiativa vizeaza acordarea indemnizatiilor marite pe anul 2008. In urma acestei observatii, a fost adoptat un amendament care precizeaza ca modificarea cuantumului va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2009.

Insa interventia lui Barbu a provocat reactia lui Bogdan Olteanu (PNL) care l-a acuzat pe pedelist ca s-a opus includerii acestei masuri in programul de guvernare al Aliantei D.A. si a fost acela care a avizat negativ, ca ministru al Muncii, acest proiect. "Sarkozy spunea ca din cand in cand este bine sa taci. Este adevarat ca Guvernul a emis un punct de vedere negativ, dar ar fi trebuit sa va interesati de unde venea acest punct de vedere", a remarcat Olteanu.

Actualul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, prezenta la dezbateri, a spus ca Guvernul si-a modificat punctul de vedere deoarece masura nu afecteaza serios finantele statului. "Am venit special sa apar aceasta lege pentru ca am facut o analiza a surselor de sustinere. Din 1.900.000 de femei ce contribuie la bugetul asigurarilor sociale, doar 20% au venituri peste salariul mediu. Efortul bugetar este minim si nu cred ca este un potential pericol pentru bugetul de stat", a declarat Campeanu.

Un alt pedelist, vicepresdintele Camerei Ioan Oltean, a precizat ca partidul sau sustine totusi proiectul insa a avertizat-o pe Mariana Campeanu sa nu fie revocata din functie din cauza sustinerii acestei legi. "N-am vrea sa fim martorii unui nou gest de revocare din functie a unui ministru. Sa nu patiti si dumneavoastra ce a patit ministrul celor cincisprezece stelute", a afirmat Oltean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.