Femeile din Romania au cu greu acces la aceleasi profesii ca si barbatii. In comparatie cu ei, sunt, in medie, platite cu 13% mai putin.

Le intalnim mai ales la catedra, in birourile institutiilor publice, la tejghea sau la coada sapei. Acolo considera barbatii care conduc Romania ca e locul femeilor!

Trei cazuri de desfacere a contractului de munca in timpul graviditatii au fost reclamate anul trecut Consiliului National de Combatere a Discriminarii (CNCD), autoritate de stat autonoma care se ocupa de prevenirea, investigarea si sanctionarea acestor comportamente. Pentru a nu plati integral un angajat pe care il considerau din ce in ce mai putin capabil sa-si indeplineasca sarcinile, patronii fie le-au desfiintat posturile, fie au invocat indisciplina.

Servicii mai prost platite

Pare greu de crezut ca in Romania se mai intampla asemenea lucruri, dar statisticile oficiale si sondajele menite sa ilustreze perceptia romanilor privind discriminarea de gen indica in continuare o realitate cruda. Locul femeilor in tara barbatilor nu e doar la cratita.

Ele isi gasesc de lucru mai ales in domenii precum educatia, administratia publica, comertul sau agricultura, conform unui studiu realizat anul acesta de Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati.

Adica in sectoare mai prost platite. Asa se explica si diferentele salariale: conform Institutului National de Statistica, anul trecut, femeile au avut un castig mediu net lunar de 981 de lei, mai mic cu 114 lei decat al barbatilor.

Mentalitatile sunt deopotriva invechite si “vinovate” de aceasta situatie: 56% dintre romani considera ca este mai mult datoria barbatilor sa aduca bani in casa, conform unui sondaj Gallup Organization Romania, realizat pentru CNCD in vara acestui an.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.