La rezidentiatul din noiembrie sunt asteptati sa participe peste 4.500 de absolventi, iar concurenta cea mai mare va fi pe posturile care nu sunt in zone defavorizate.

"Este foarte bine ca sunt scoase la concurs atat de multe posturi in zonele defavorizate, in mediul rural, unde nu exista medici de niciun fel. Insa este inadmisibil ca in marile orase sa fie repartizate doar cateva locuri. Studentii au dreptate sa fie nemultumiti si daca vor actiona in vreun fel pentru marirea numarului de posturi, eu vor fi alaturi de ei", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae.

Reprezentantii ministerului sustin ca au fost scoase la concurs mai putine locuri decat anul trecut pentru ca, in 2008, au fost organizate mai multe concursuri pentru ocuparea de posturi in domeniul sanitar. "Pe 22 iunie 2008, a fost organizat concursul de rezidentiat pe post, fiind ocupate astfel 537 de posturi. In data de 9 iulie, a fost organizat si un test de selectie pentru rezidentiat in medicina de familie cu timp partial, 1.071 de medici pe medicina generala fiind declarati, atunci, rezidenti. Numarul de locuri, respectiv cel de posturi, care a fost publicat la concurs anul acesta a fost stabilit in functie de solicitarile unitatilor sanitare si de capacitatea de pregatire", sustin reprezentantii Ministerului Sanatatii.

In anul 2007, examenul de rezidentiat a fost sustinut de aproximativ 5.000 de absolventi de medicina, care au concurat pe 2.400 de locuri.