Romania a devenit, pentru doi an, membru in Consiliul Guvernatorilor al Agentiei pentru Energie Atomica (AIEA), incepand de luni, participand astfel la procesul decizional privind activitatea curenta si orientarile de viitor ale Agentiei, informeaza MAE.
Acceptarea candidaturii Romaniei, pentru un mandat de doi ani (octombrie 2008-octombrie 2010), a fost decisa in cadrul celei de-a 52-a Conferinte Generale a AIEA, desfasurata la la 3 octombrie. In plus, cu prilejul reuniunii Consiliul Guvernatorilor de joi, Romania a fost desemnata in functia de vicepresedinte al Consiliului, se mai arata in comunicatul de presa al MAE.

Exercitarea mandatului va fi realizata printr-o stransa cooperare intre Ministerul Afacerilor Externe, Agentia Nucleara, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare si alte institutii nationale cu atributii in domeniu.

Prezenta in Consiliul Guvernatorilor presupune, potrivit MAE, o implicare sporita a Romaniei in activitatile AIEA si participarea la procesul decizional privind activitatea curenta si orientarile de viitor ale Agentiei.
Consiliul Guvernatorilor este format din 35 de membri (13 desemnati, reprezentand statele cele mai avansate in domeniul nuclear si 22 alesi de Conferinta Generala a AIEA pe principiul reprezentarii echitabile a tuturor grupurilor regionale) si este organul decizional al Agentiei. Mandatul membrilor este de un an pentru categoria “desemnat” si de doi ani pentru categoria “ales”.

De regula, Consiliul se reuneste de cinci ori pe an - in martie si iunie, de doua ori in septembrie (inainte si dupa Conferinta Generala) si in decembrie - sau mai des in situatii speciale. Printre alte activitati, Consiliul aproba acordurile de garantii si are responsabilitatea principala in numirea directorului general al AIEA. Conferinta Generala a AIEA este formata din reprezentanti ai tuturor statelor membre ale Agentiei. Aceasta se reuneste anual, de obicei in luna septembrie, pentru a aproba bugetul Agentiei si a lua decizii transmise de Consiliul Guvernatorilor, directorul general sau statele membre.

Romania este membru fondator al AIEA din 1957. In Consiliul Guvernatorilor al AIEA, Romania a detinut pana in prezent cinci mandate (1977-1979, 1982-1983, 1991-1993, 1995-1997, 2001-2003), pe parcursul ultimelor trei mandate detinand si functia de vicepresedinte al Consiliului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.