Mitropolia Moldovei si Bucovinei va aduce, in acest an, la sarbatorirea Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, moastele Sfantului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, in 2008 implinindu-se 500 de ani de la trecerea acestuia in nefiinta, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit reprezentantilor Mitropoliei, pentru prima data de la sarbatorirea Hramului Sfintei Parascheva, traditionala "Cale a sfintilor" va fi realizata pe timp de seara, in ziua de 12 octombrie, incepand cu orele 19.00, cand toti preotii si mirenii care vor participa la aceasta manifestare vor purta lumanari aprinse.

Dupa procesiunea de pe strazile centrale ale Iasului, moastele Sfintei Parascheva si ale Sfantului Nifon vor fi depuse pe catafalc in fata Catedralei Mitropolitane. Ca in fiecare an, reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei asteapta sute de mii de pelerini din toate colturile tarii sa vina sa se inchine la cei doi sfinti.

Incepand cu 5 octombrie, cand debuteaza si Sarbatorile Iasului, autoritatile locale vor limita circulatia autovehiculelor pe strazile centrale din oras, restrictiile fiind valabile pana in data de 15 octombrie. Astlfel, pe strazile din apropierea Catedralei Mitropolitane va fi inchisa circulatia, pentru a face loc sutelor de mii de pelerini.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei, alaturi de autoritatile locale, va monta si in acest an corturi speciale pentru pelerini, unde acestia vor primi un ceai cald si o gustare traditionala moldoveneasca.

Sfantul Ierarh Nifon a fost Patriarh al Constantinopolului intre anii 1486-1488 si 1496-1498. Sfantul Nifon a fost ales in anul 1486 Patriarh al Constantinopolului, dar prin clevetirile unora a parasit acest scaun, revenind abia in anul 1496 pe scaunul ecumenic. Dupa doi ani, a fost inlaturat in chip vrajmas, luand drumul catre Adrianopol. Sfantul Nifon si-a gasit ragazul sufletesc pe Sfantul Munte Athos. Aici, la data de 11 august 1508, la varsta de 90 de ani, Sfantul Nifon a trecut la cele vesnice. Capul si o mana din moastele Sfantului Nifon au fost depuse in manastirea Curtea de Arges, dar din 1949 au fost aduse la Catedrala Mitropoliei Craiovei, unde se afla si in prezent, celelalte parti din sfintele moaste fiind pe Muntele Athos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.