Schema de personal a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta va fi completata cu 8.000 de salariati in 2009, iar pompierii si paramedicii SMURD vor urma in mod obligatoriu un curs de baza in medicina de urgenta, au anuntat, duminica, secretarii de stat Victor Paul Dobre si Raed Arafat.

"Noi am parcurs doua etape de profesionalizare. Anul viitor se va finaliza a treia, cand vom mai angaja inca circa 8.000 de salariati la nivelul intregii tari. De exemplu, la Galati mai sunt 170 (posturi ce urmeaza a fi ocupate, n.r.). In momentul acela, noi vom fi acoperit si interventiile clasice, si SMURD-ul, si descarcerarea", a afirmat secretarul de stat din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), Victor Paul Dobre, la lansarea centrului SMURD Tecuci din judetul Galati.

Dupa valul de angajari programat pentru anul viitor, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta va avea 40.000 de pompieri profesionisti, a completat secretarul de stat din Mnisterul Sanatatii Publice, Raed Arafat. Conform aceleiasi surse, toti salariatii ISU, inclusiv cadrele SMURD, vor urma un program intensiv de pregatire in medicina de urgenta, finantat de Uniunea Europeana. Potrivit programului, cursul de baza pentru paramedicii de pe ambulantele SMURD include 180 de ore de pregatire, in timp ce cursul pentru pompieri include 40 de ore.

"E un program la care s-a lucrat impreuna cu Ministerul de Interne si al carui raport a fost finalizat. Programul se face pe cinci ani. Toti pompierii trebuie sa aiba un curs de 40 de ore de prim-ajutor. Pentru cei care lucreaza pe masini, cursul de baza este de 180 de ore si continua cu module. Acum ne concentram pe cei care lucreaza pe ambulante, ca sa putem acoperi cu personal ambulantele cumparate in acest an, lucru pe care il vom reusi pana la sfarsitul anului. Dupa aceea incepem sa ii pregatim pe ceilalti, cu 40 de ore, care constituie prioritatea doi", a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat ca, in 2009, parcul de ambulante va fi completat cu inca 180 de masini, fapt care va genera o crestere a cererii de locuri in centrele regionale de pregatire e paramedicilor SMURD. De aceea, in centrele aglomerate se vor infiinta noi centre de pregatire. "Sunt regiuni care acum sunt foarte ocupate. In aceste regiuni, pe langa centrele actuale, se va mai deschide cate un centru in regiune care sa pregateasca pompierii din zona. Este propunerea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta", a afirmat Raed Arafat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.