Agonizeaza in extazul dat de heroina fara speranta de vindecare copiii crescuti cu cheia de gat, de la tara si de la oras, mai bine de trei sferturi dintre copiii strazii si boschetari, dar si medici, ofiteri si avocati.

Dezintoxicarea anuleaza doar mica dependenta fizica, metadona da o dependenta identica heroinei, iar centrele post-cura in stare sa rezolve adevarata dependenta, cea psihica, lipsesc in statul roman cu desavarsire.

Sunt de patru, cinciori mai multi baieti decat fete, spune directorul Teen Challenge, singurului centru post-cura din Romania, privat si gratuit de la Gradistea, Catalin Baciu: "E un drog pe care ti-l iei mai urat, mai neplacut, ajungi plin de gauri. Din start s-au apucat astia mai neinfricati, mai barbati. Drogul de la bun inceput a fost o lume a barbatilor, in care au intrat si femeile. Din 10 barbati, jumate se apuca, dar din zece femei, abia doua. E si o lume dura, nepotrivita unei femei, cu dealeri, hotii, batai, pesti. Dar ca dovada ca nevoia e aceeasi, lideri la drogurile legale, gen distonocalm, diazepam etc., sunt femeile. La droguri ilegale barbatii sunt lideri".

Dr. Vasilescu, seful sectiei 16 de dezintoxicare a Spitalului de Psihiatrie Al. Obregia, vorbeste tot despre un raport de patru baieti dependenti la o fata si asta din pricina barierei culturale care e ridicata in Romania in fata femeilor care si-ar dori sa-si cumpere cu 50 de lei o doza de fericire: "In Romania inca e o societate patriarhala, in care si la oras, si la tara barbatul face ce vrea, femeia e crescuta sa asculte de el".

Machismul in care e instruit de mic barbatul din Romania are insa si o parte buna. Il determina sa se prezinte mult mai repede la spital si sa recunoasca faptul ca are o problema, spune dr. Vasilescu: "La alcoolici asta e evident si s-ar putea sa joace un rol si la heroina.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.