Cei 55.000 de studenti ramasi fara loc in camin vor primi subventii lunare de 170 de lei, in medie, pentru cazare, in urma negocierilor purtate, astazi, de Ministerul Educatiei si organizatiile studentesti, au precizat, pentru NewsIn, reprezentantii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti.

Cu acelasi prilej, ministrul Cristian Adomnitei a promis ca va mari bursele cu 15 la suta, din ianuarie, si cu alte 15 procente, din anul universitar 2009-2010. Ministerul s-a mai angajat ca va construi camine noi, in functie de solicitarile facute de universitati in decursul acestui an, si va asigura finantari structurale pentru ierarhizarea universitatilor.

La negocierile purtate la sediul ministerului, Adomnitei a acceptat, astfel, toate revendicarile Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), cele doua parti urmand sa semneze un protocol in acest sens.

Celelalte doua organizatii studentesti prezente la negocieri, Uniunea Studentilor din Romania (USR) si Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR), nu au fost multumite cu oferta ministerului si au amenintat, din nou, cu declansarea grevei generale. Cele doua uniuni studentesti cereau, in principal, dublarea cuantumului burselor si rezolvarea crizei de locuri in camine. "ANOSR s-au descalificat. Au aplaudat la toate afirmatiile ministrului, care nu a venit cu nicio solutie viabila. Saptamana viitoare planuim sa organizam marsuri de protest si greva", a precizat presedintele USR, George Paduraru.

Anul acesta, deficitul de locuri in caminele studentesti este de 55.000 de locuri, cu 20.000 mai mult decat anul trecut.

Un loc in caminele studentesti costa, in complexul Regie, de pilda, 100 de lei pe luna, adica mai putin de 28 de euro. Pe piata imobiliara, pretul de inchiriere a garsoniere confort II in zonele marginase ale Capitalei este de cel putin 250 de euro pe luna, in timp ce o camera intr-un apartament costa minimum 100 de euro.

In prezent, bursele studentilor sunt, in medie, de 250 de lei -cele de studiu, si 150 de lei - bursele sociale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.