Nave de razboi ce spintecau carena celor inamice, un autoturism “preistoric” sau un tanc dotat cu un cerc de tunuri sunt cateva dintre brevetele de geniu ale renascentistului construite de italieni si expuse in Bucuresti.

Putini stiu ca Da Vinci a schitat un robot-cavaler, cu ciuf de pene in coif, virtual capabil sa-si miste capul sau sa-si fluture mainile. Machetele fabricate din lemn, metal si panza de specialistii de la Muzeul “Leonardo da Vinci” din Florenta, dupa schitele originale ale artistului, se muta in foaierul Teatrului National de Opereta “Ion Dacian”. Aici se lanseaza miercuri, la ora 16.00, expozitia “Leonardo da Vinci - Inventiile unui geniu”, un proiect de peste 300.000 de euro deschis publicului de pe 2 octombrie pe 31 ianuarie, intre orele 11.00 si 22.00.

Ieri-dimineata, cele 50 de exponate erau deja ordonate pe categorii, dupa rolul lor in constructii, marina, razboi sau zbor, intr-o sala mochetata in rosul pufos al covorului de Oscar cu doua miliarde de lei vechi platiti de Ministerul Culturii.

Unele sunt si interactive, ne anunta Nicolae Cazacu, unul dintre organizatori. El invita vizitatorii sa miste de la manivela un sistem de scripeti cu piedica de siguranta, conceput pentru a ridica greutati mari in santiere, sau un mecanism cu roti zimtate ce urnesc un lant - sistemul folosit astazi la bicicleta -, incorporat si de vehiculul pe doua roti ca de caruta, cu ghidon si sa, imaginat de artist.

“In notitele sale din 1460-1470, DaVinci prezinta schita detaliata a ceea ce astazi denumim cu totii bicicleta. Mecanismul era perfect functional si aveau sa treaca inca trei secole pana cand a fost reinventat”, explica Nicolae Cazacu. “In vremea aceea, riscul de a detine asemenea informatii revolutionare se putea transforma intr-o corvoada, teroarea Inchizitiei fiind considerabila. De aceea ele au fost multa vreme ascunse de lumina tiparului.”


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.