Programul a fost selectat de criticul de film Mihai Chirilov, organizat de Institutul Cultural Roman din Londra si include productiile: "Megatron" de Marian Crisan, "O zi buna de plaja" de Bogdan Mustata, "Lectia de box" de Alexandru Mavrodineanu, "La drumul mare" de Gabriel Sarbu, "Valuri" de Adrian Sitaru si "Fata galbena care rade" de Constantin Popescu.

Succesul lungmetrajelor "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu, "Moartea Domnului Lazarescu" de Cristi Puiu si "California Dreamin'" de Cristian Nemescu, "este o dovada ca industria cinematografica din Romania produce mai departe nume si titluri valoroase", se arata in comunicatul ICR Londra. Astfel, scurtmetrajele "Megatron" si "O zi buna de plaja" au fost premiate la Festivalul de Film de la Cannes si respectiv Berlin in 2008.

Selectia "New Romanian Shorts" de la Festivalul de film de la Cambridge prezinta cele doua productii de succes, "Megratron" si "O zi buna de plaja", alaturi de alte patru filme recente, care – potrivit criticului Mihai Chirilov – "nu surprind doar spiritul timpului prezent, ci contureaza portretul unei tari in tranzitie. Fie drama, comedie sau faux thriller, scurtmetrajele sunt felii realiste de viata: se desfasoara aproape in timp real, oferind implicit un comentariu social dulce-amar al momentului".

Filmele vor fi urmate de o sesiune de intrebari si raspunsuri cu publicul, sustinuta de criticul de film Mihai Chirilov.

Aceleasi scurtmetraje vor fi prezentate, in luna noiembrie, si la Festivalul de film de la Brighton, unde va participa regizorul Gabriel Sarbu. Ambele proiectii sunt organizate de Institutul Cultural Roman din Londra.
Ajuns la cea de-a 28-a editie, Festivalul Film de la Cambridge se desfasoara intre 18 si 28 septembrie 2008 si include o retrospectiva Derek Jarman, una consacrata actritei Tilda Swinton si alta cineastului austriac Ulrich Seidl, alaturi de un program special dedicat cinematografului polonez.