In primele 8 luni ale anului 2008 in Bucuresti, 4 oameni au murit ca urmare a batailor in trafic, au avut loc peste 1000 de furturi de locuinta, 334 de smulgeri stradale de telefoane mobile si lantisore, sub ochii pasivi a mii de martori. Astfel, lipsa de implicare a oamenilor care asista la acte de violenta i-a determinat pe politisti sa lanseze campania „Eu ajut, Ajuta si tu”.

Un studiu dat publicitatii ieri de catre Ministerul Internelor si Reformei Administrative ofera mai multe raspunsuri legate de pasiviatatea semenilor nostri.

Peste 80% dintre cei chestionati spun ca nu intervin atunci cand sunt martori la un act de violenta din teama pentru siguranta proprie. Aceasta teama este generata si de lipsa de incredere in autoritati. Doar 11% dintre cei chestionati afirma ca ar sesiza politia. De asemenea, 73% dintre participantii la sondaj spun ca nu au incredere in promptitudinea agentilor de ordine, iar 52% au raspuns ca le este frica pentru ca nu le este protejata identitatea.

Reprezentantii politiei au recunoscut ieri, la deschiderea „Spatamanii prevenirii criminalitatii” ca sunt constienti de aceasta imagine negativa a politistului si ca incearca sa ii perfectioneze pe reperezentantii legii, pentru a face fata diverselor situatii limita in care acestia trebuie sa se implice exemplar. In mare parte, dificultatile autoritatilor se datoreaza lipsei de cadre, ceea ce face ca etapele de pregatire ale tinerilor politisti sa fie scurtate, fapt ce ii pune pe multi dintre ei in situatia de a nu actiona asa cum ne-am astepta. Cu toate acestea, cetatenii sunt incurajati sa isi faca datoria morala si civica de a se implica si de a anunta politia, atunci cand vad persoane care au nevoie de ajutor.

Astfel, campania „Eu aju. Ajuta si tu” isi propune reactivarea spiritului civic al cetatenilor si inlaturarea uriasei contradictii care exista intre asteptarea oamenilor fata de implicarea celorlalti atunci cand ei sunt victime si modul in care ei insisi s-ar comporta daca ar fi martorii unui asemenea eveniment.


Clipul campaniei "Eu ajut. Ajuta si tu".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.