Ministerul Justitiei doreste amanarea intrarii in vigoare a noului Cod Penal, fapt ce ar trebui sa se intample la finele lunii viitoare, pe motiv ca anumite prevederi ar fi neconstitutionale si ca i-ar favoriza pe infractorii cu bani.

Anuntul a fost facut ieri de secretarul de stat in ministerul Justitiei, Mihai Eftimescu, care a a invocat articolelele 108 si 126 privind renuntarea la pedeapsa pentru persoane majore si minore, precum si articolele 109 si 127 referitoare la amanarea aplicarii pedepsei pentru majori si minori care prevad conditia de a acoperi prejudiciul cauzat prin infractiune, pentru a nu li se aplica o condamnare.

"Beneficiul legii tine cont de bunastarea inculpatului. Bogatii scapa, iar saracii raman in inchisoare", a afirmat Eftimescu, sustinand ca articolele invocate sunt discriminatorii.

Nici magistratii nu vor noul cod

Secretarul de stat a afirmat ca se lucreaza la un proiect de ordonanta de urgenta pentru amanarea punerii in aplicare a Codului Penal si, implicit, a Legii privind executarea pedepselor, iar pana la adoptarea modificarilor Codului Penal sa poata fi eliminate acele "inadvertente", pe care, in opinia sa, le "intalnesti la tot pasul".

Eftimescu a spus ca 12 Parchete de curti de apel si 11 Curti de apel au cerut ministerului sa amane aplicarea noului Cod Penal, invocand diverse motive.
Intrebat cum isi explica faptul ca magistratii, desi au avut la dispozitie aproape un an de la momentul adoptarii legii si pana la aplicarea ei, nu au comentat pana acum ca ar exista imperfectiuni ale Codului Penal, secretarul de stat a sustinut ca "vara trecuta s-a lucrat in mare tensiune". Eftimescu a spus ca vor fi sesizate Inalta Curte de Casatie si Consiliul Superior al Magistraturii pentru a-si exprima punctele de vedere fata de argumentele invocate de magistratii din tara asupra noului Cod Penal. Totusi, Eftimescu a precizat ca ar dori ca anumite dispozitii al Codului Penal sa intre in vigoare la 29 iunie, el referindu-se la cele care elimina insulta, calomnia si adulterul.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.