Pesedistul Iulian Iancu s-a gandit sa ia din buzunarul romanilor un miliard de euro si sa-i vireze in contul supermarketurilor. Deputatul a depus, in pripa, un proiect de lege care impune o taxa de un leu pentru fiecare sticla de plastic cumparata

Iulian Iancu, deputat PSD, a depus la Parlament un proiect de lege conform caruia romanii vor plati in plus cate un leu pentru fiecare bautura imbuteliata in sticla PET, urmand a-si recupera banii daca predau la supermarket sticla goala. La fel se va proceda si cu dozele de aluminiu, cutiile de conserve, pungile de plastic.

Legea respectiva priveste o piata de un miliard de euro pe an, suma la care este evaluata garantia pentru ambalajele vizate de proiectul lui Iancu. Masina de colectat ambalaje si eliberat bonuri de garantie pe care care supermarketurile vor fi nevoite sa o cumpere este produsa de o singura firma, Tomra Systems, din Norvegia. Supermar­keturile se vor alege in schimb cu 500 milioane de euro pe an, pentru ca jumatate dintre ambala­je nu se vor restitui, iar legea lui Iancu nu prevede ca supermarketurile sa predea banii ramasi la Fondul de Mediu, la fel ca in alte tari.

Lege cu dedicatie

Potrivit initiativei lui Iancu, romanii vor plati in plus fata de pretul produsului o "taxa" de un leu pentru o butelie PET, 1 leu/bax cutii de aluminiu, 1 leu/2 cutii de conserve si 1 leu/4 pungi de plastic. Cumpa­ratorii vor trebui sa returneze aceste ambalaje pentru a-si recupera banii platiti in plus. Pentru a se realiza actiunea, proiectul de lege obliga agentii economici care vand marfurile respective sa aiba spatii pentru colectarea si reciclarea PET-urilor si a celorlalte ambalaje. Comer­ciantii trebuie apoi sa predea ambalajele fie la firmele de colectare fie la super­maketuri. Termenul de "supermarket" din proiect este foarte vag si nu se intelege la ce fel de magazine se refera. In SUA, legea reciclarii distinge clar intre magazinele cu suprafata de pana la 1550 mp si cele care o depasesc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.