Molecula ES-62, secretata de viermii nematozi, circula deja in sangele a milioane de persoane infectate cu acest tip de viermi in zonele tropice.

Bolile autoimune, precum artrita reumatorida si scleroza multipla, sunt rare in tarile unde infectiile cu viermi paraziti sunt frecvente, iar cercetatorii cred ca asta se datoreaza chiar moleculei ES-62. Oamenii de stiinta de la Universitatile Glasgow si Strathclyde vor sa produca un derivat sintetic al acestei molecule, care ar putea fi folosit pentru noi medicamente de combatere a artritei reumatoide.

ES-62 pare sa actioneze, potrivit cercetatorilor, ca un termoregulator care opreste inflamatia ce cauzeaza artrita. In plus, molecula nu are efecte negative asupra mecanismului de aparare al corpului, acesta fiind in continuare capabil sa lupte impotriva infectiilor si a cancerului.

Artrita reumatoida este una dintre cele mai severe forme de artrita, cauzata de sistemul imunitar al organismului. Acesta ataca tesutul care protejeaza articulatiile, provocand inflamarea incheieturilor si a organelor interne.