Desi viziunile pe care le avem in somn ar trebui sa fie expresii ale psihicului si imaginatiei proprii, de multe ori, visele sunt bazate pe teme comune, impartasite de oameni diferiti. Semnificatia acestora este insa unica pentru fiecare persoana in parte

Ati avut vreodata infricosatorul vis ca v-au cazut dintii, ezitand in a-l povesti de teama ca este mult prea ciudat? Ei bine aflati ca alte mii de persoane l-au experimentat, incercand sa-i afle semnificatia. In ciuda acestor coincidente, specialistii subliniaza faptul ca, cu adevarat important este modul in care percepem aceste simboluri comune, in functie de propriile experiente si sentimente din viata reala.

1. Esti urmarit.

Candice Janco, autoarea dictionarului „Bedside Dream Dictionary”, in care sunt mentionate si explicate 500 de vise, descrie aceasta reverie comuna, ca o indicatie a faptului ca ne simtim amenintati de ceva sau cineva anume, in viata de zi cu zi. Primejdia poate veni din partea unei persoane care nu ne agreeaza, dar si din teama provocata de emotii puternice sau confruntarea cu anumite situatii dificile. Pentru a depista semnificatia acestui vis in ceea ce ne priveste, si nu cea generala, autoarea dictionarului de vise ne sfatuiste sa incearcam sa identificam cine sau ce ne urmareste, in ce loc ne aflam in vis si care sunt sentimentele incercate in timpul urmaririi.

2. Intarzii la un eveniment important sau chiar il ratezi

Acest vis poate semnifica regretul cu privire la o oportunitate pierduta, esecul in incercarea de a crea o anumita legatura, dar si dorinta de „a te aduna” dupa o perioada nefasta. Specialistii indeamna sa ne punem intrebari precum: Ce eveniment am ratat? Cine este dezamagit de acest lucrur? Mai sunt si alte persoane implicate sau doar noi?

3. Gol/goala la locul de munca sau la scoala

Freud a interpretat acest gen de vise ca dorinte sexuale reprimate. Cea mai importanta parte a acestui vis o reprezinta sentimentele implicate. Intr-un astfel de vis, te vezi deodata expus, vulnerabil si te simti ciudat. Secretul este sa realizam ce parte a vietii noastre corespunde cu sentimentul trait in timpul visului. Ne putem da seama de acest lucru prin incercarea de a deslusi unde ne aflam in vis, cine ne remarca, ce parte a corpului este expusa, cum reactioneaza oamenii la prezenta noastra si, nu in ultimul rand, cum reactionam noi insine la aceasta situatie.

4. Cazi in gol

Acesta imagine poate indica sentimente de neincredere si lipsa de sprijin. Corelatia visului se va face cu situatiile „in care am cazut” in viata reala si cu persoanele care ne-au dezamagit. Nu in mod surprinzator, visul este foarte comun printre persoanele dedicate carierei profesionale. Specialistii indica o stransa legatura intre a cadea, in vis, si a fi dezamagit de ceva sau cineva. Alte sentimente resimtite pot fi izolarea sau golul resimtit de lipsa de afectivitate.

5. Zbori

Important este felul in care ne visam ca zburam. Atata vreme cat zborul reprezinta si propriile ambitii, zborul poate semnifica o posibila reusita. Insa daca doar incercam sau ne straduim sa zburam si nu reusim, putem intui ca ne confruntam cu sentimente de subestimare, conflicte emotionale sau nereustite. Ciudat sau nu, specialistii interpreteaza acest vis si ca un semn de „laudarosenie” asupra „performantelor” sexuale.

6. Fara dinti

Aceasta tema are un numar potential de sensuri, datorita semnificatiei pe care dintii o au pentru fiecare persoana in parte. Dintii sunt reprezentativi din punct de vedere al infatisarii, si contribuie la formarea unei imagini favorabile, sau nu, in societate, zambetul fiind printre primele lucruri pe care cei din jur le observa. Asa ca, acest vis poate indica nesiguranta cu privire la modul in care suntem perceputi de cei din jur, dar poate fi si un semn de neputinta sexuala, pentru ca dintii, zambetul mai exact, este folosit deseori pentru a flirta cu o persoana pe care ne-o dorim. De asemenea, ne folosim dintii pentru a musca, mesteca si rupe, asa ca pierderea lor poate insemna slabirea puterii sau spaima ca imbatranim. S-a descoperit ca acest vis este des intalnit printre femeile aflate la menopauza.

7. Serpi

Serpii reprezinta o sursa de teama si repulsie in visele noastre de mult timp. Egiptenii antici obisnuiau sa confectioneze serpi din lut si sa-i puna la usa caselor pentru a se feri de cosmaruri. O enciclopedie online a viselor, Dreammoods, relateaza faptul ca serpii semnifica si amenintari ascunse. Are sens, de vreme ce ne este frica, celor mai multora dintre noi, de serpii ce se ascund prin iarba. Ca si alte simboluri, acesta are multe alte sensuri, ce depind de context. Serpii isi schimba culoarea asa ca pot semnifica transformarea sau o schimbare majora, innoire. Poate semnifica astfel o experienta inspaimantatoare, in cazul in care nu suntem comfortabili cu schimbarile, sau o experienta benefica.

In toate visele noastre, adevaratele sensuri se ivesc atunci cand putem stabili ceea ce ele semnifica pentru noi. Desi aceste simboluri au explicatii generale, contextul in care le plasam este semnificant.

Specialistii ne sfatuiesc sa ne documentam in legatura cu sensurile viselor pentru a gasi informatii relevante pentru noi insine, sa facem legatura intre vise si viata noastra de zi cu zi dar si sa descifram ce impact au asupra noastra aceste simboluri. Odata ce vom aprofunda asupra indicilor, putem face lumina in lumea incalcita a viselor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.