Federatia Sindicala "Spiru Haret" si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) considera ca majorarea salariilor profesorilor cu doar 9% este rezultatul unui troc politic intre PSD si PNL si cer ca lefurile cadrelor didactice sa fie marite cu 50%, informeaza NewsIn.

Federatia Educatiei Nationale (FEN) solicita parlamentarilor PSD, care au propus proiectul de lege privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, sa-si exprime public opiniile fata de pozitia lui Mircea Geoana, care este de acord cu o majorare de doar 9%, de la 1 noiembrie. In plus, FEN il acuza pe presedintele Camerei Deputatilor pentru ca ar fi blocat proiectul aprobat, in aprilie, de Senat. "Il asigur pe domnul Bogdan Olteanu ca nu o sa mai reuseasca sa prinda un loc de parlamentar, daca nu va da curs cererii noastre", a afirmat presedintele FEN, Catalin Croitoru.

Si Federatia "Spiru Haret" ameninta cu sanctionarea politicienilor la alegerilor locale, daca salariile cadrelor didactice nu vor fi majorate cu 50%. "Ii avertizam ca 30 noiembrie 2008 va fi ziua in care vom evalua cu discernamant pozitia politicienilor nostri fata de invatamant si salariatii sai, iar rezultatele vor fi puse in urnele de vot", spune presedintele federatiei, Gheorghe Isvoranu.

Sindicalistii din educatie ameninta si cu actiuni de protest daca majorarea salariilor profesorilor va ramane de numai 9%.

Premierul Tariceanu a anuntat astazi, la finalul unor consultari cu liderii PSD ca salariile cadrelor didactice vor creste cu 9%, de la 1 noiembrie 2008, asa cum era prevazut in programul de majorare a salariilor pe anul in curs. PSD, care ceruse o majorare cu 50%, a anuntat ca va continua sa puna presiune pe guvern pentru a obtine mai mult decat oferta lui Tariceanu.

La inceputul lunii aprilie, senatorii au aprobat un proiect de lege propus de PSD, prin care salariile profesorilor universitari ar fi urmat sa creasca cu 74%, iar cele ale profesorilor din sistemul preuniversitar - cu 54%. Majorarea ar fi urmat sa se aplice retroactiv, incepand cu 1 ianuarie 2008, sumele mentionate reprezintand 1,03% din PIB.