Soarta pietei Obor se va decide la Tribunalul Muncipiului Bucuresti - sectia de contencios administrativ, pe 3 octombrie, cand este programat un nou termen de judecata in procesul dintre Prefectura Capitalei si Asociatia Frontul Negustoresc, pe de o parte, si Primaria sectorului 2 de cealalta parte

"Justitia va decide soarta pietei Obor. Consiliul Local al sectorului 2 a reparat 80% dintre erorile initiale, dar asta nu inseamna ca am renuntat la proces", a declarat, pentru NewsIn, prefectul Capitalei, Ion Tincu. El a dezmintit astfel afirmatiile primarului sectorului 2, Neculai Ontanu, care a spus ca, printr-o hotarare a Consiliului Local, au fost inlaturate toate obiectiile prefecturii la proiectul privind piata Obor si ca astfel, diferendul in instanta se va incheia.

Consiliul Local al sectorului 2 a adoptat, in aceasta primavara, o hotarare care prevedea ca suprafata de 39.117 de metri patrati ai pietei Obor sa fie data cu drept de exploatare, cu plata corespunzatoare a redeventei, investitorilor care au semnat cu primaria contractul de ridicare a unei constructii pe locul pietei. Hotararea modifica una precedenta, care dadea drept de folosinta gratuita asupra terenului.

Fostul prefect al Capitalei, Catalin Deaconescu, a dat in judecata Primaria sectorului 2, considerand ca modernizarea Pietei Obor se face in baza unui contract cu mai multe incalcari ale legii. Deaconescu a invocat, in primul rand, actul aditional la contractul de asociere incheiat intre Consiliul Local al sectorului 2 si grupul de investitori care ar trebui sa modernizeze piata Obor. "In acest act aditional se mentioneaza ca, in cazul in care proiectul de modernizare a pietei nu este dus la bun sfarsit, Consiliul Local este bun de plata si, mai mult de-atat, nu se precizeaza, din cate stiu, valoarea despagubirilor. S-ar putea, astfel, sa apara un nou caz Bordei", a afirmat fostul prefect.

Tot in actul aditional al contractului de asociere este prevazuta posibilitatea ca investitorii sa poata ipoteca terenul pus la dispozitie pentru construirea noii Piete Obor. Aceasta prevedere, considera Prefecura Capitalei, incalca articolul 136 din Constitutie, potrivit careia domeniul public nu poate fi ipotecat.

Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a replicat spunand ca, prin atacarea in instanta a hotararii de aprobare a contractului incheiat de Consiliul Local cu investitorii, prefectura blocheaza modernizarea pietei Obor. "Desi era informat cu privire la toate etapele legale parcurse, prefectul Catalin Deaconescu, prin actiunea sa de contestare pe ultima suta de metri, dupa 363 zile, a hotararilor Consiliului Local al sectorului 2, prin care s-a aprobat modernizarea Pietei Obor, produce o intarziere a proiectului si pagube de milioane de euro pe care trebuie sa le suporte", a afirmat primarul sectorului 2.

Actul atacat de prefect este Hotararea Consiliului Local al sectorului 2 numarul 131/2006, din 15 decembrie 2006, privind aprobarea contractului de parteneriat public-privat privind modernizarea Pietei Obor. Pana in prezent, in cadrul actiunii de mutare a pietei in sediul amenajat provizoriu pana la finalizarea lucrarilor de reconstructie, s-au cheltuit peste 990.000 de lei pentru amenajarea platformei cu tarabe si peste 340.000 lei pentru achizitionarea de tarabe. In acelasi timp, a fost demolata fosta piata, lucrare ale carei costuri s-au ridicat la 70.000 euro.

Asociatia Frontul Negustoresc Obor, din care fac parte comerciantii din piata, a facut front comun cu prefectura, in instanta, pe motiv ca planurile de modernizare ale primariei ar viza, de fapt, transformarea pietei intr-un mall. "Dorim o piata traditionala, sociala si libera, in care sa aiba acces producatorii autentici si sa nu fie impus niciun monopol. Si noi vrem modernizarea pietei, dar nu si transformarea ei intr-un gigant care nu are nimic in comun cu trecutul si prezentul acestei piete care, in final, ar urma sa fie inghitita de el", spun reprezentantii asociatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.