Primul summit european dedicat romilor, care incepe marti la Bruxelles, ar trebui sa consfinteasca dorinta Celor 27 de a accelera includerea acestei minoritati, victima a discriminarii, afectata de o rata mare a saraciei si somajului, apreciaza ONG-urile romanesti citate de AFP

"Speram ca nu va fi vorba doar despre o simpla operatiune de relatii publice si ca acest summit va trimite un mesaj puternic privind hotararea Comisiei Europene de a face eforturi in favoarea includerii sociale a romilor", a declarat pentru AFP Nicolae Gheorghe, militant rom si fost consilier la OSCE pentru probleme legate de aceasta minoritate.

Participantii ar trebui sa se puna de acord asupra unui plan de actiune vizand ameliorarea scolarizarii copiilor romi, una dintre principalele provocari pentru aceasta comunitate, apreciaza el.

Potrivit unui raport al Consiliului Europei, pana la 50% dintre copiii romi nu termina scoala primara, iar 50% pana la 80% dintre cei scolarizati in Europa Centrala si de Est sunt orientati spre "scoli speciale" infiintate in anii '50-'60 pentru minori cu dificultati de invatare.

Nicolae Gheorghe se teme insa ca interesul pentru soarta acestei comunitati, care numara intre 10 si 12 milioane de membri in Europa "va disparea imediat dupa finalul reuniunii" sau ca subiectul va fi pus in umbra de Pactul european pentru imigratie promovat de Nicolas Sarkozy, care vrea sa faca din el una dintre prioritatile presedintiei franceze a Uniunii Europene.

Mihai Neacsu, directorul asociatiei Amare Rromentza, spera ca acest summit va decide infiintarea, in jurul anului 2009-2010, a unui "departament" in Comisie insarcinat cu problemele romilor.

El a subliniat insa contextul delicat in care se deruleaza aceasta reuniune, la doua saptamani dupa ce Bruxelles-ul a aprobat masurile anuntate de Guvernul italian in combaterea infractionalitatii si imigratiei clandestine, considerate discriminatorii in ceea ce ii priveste pe romi.

"Mi-ar placea sa vad Comisia revizuindu-si pozitia in aceasta privinta", a spus Neacsu, declarandu-se "si mai surprins de tacerea statelor membre, in frunte cu Romania, care ar fi trebuit sa denunte sus si tare aceste masuri".

Raluca Petcut, membra a asociatiei Romani Criss, apreciaza la randul sau ca guvernele ar trebui sa "investeasca mai mult in educatia romilor, decat in proiecte precum recensamantul nomazilor sau colectarea amprentelor".

Coordonatoare a unui proiect destinat sa amelioreze rata de scolarizare a copiilor romi, Raluca Petcut se declara multumita ca, pentru prima oara, Ministerul roman al Educatiei a adoptat un document ce interzice segregarea in scoli. Totusi, un studiu efectuat de acest ONG in 90 de scoli arata ca, in circa 60 dintre ele, aceasta practica este inca raspandita, iar in institutiile cu elevi preponderent romi, mai mult de jumatate dintre profesori sunt subcalificati.

Prejudecatile impotriva romilor sunt, pe de alta parte, foarte prezente in Romania unde, potrivit unui sondaj recent, 42% dintre membrii acestei comunitati afirma ca au fost victime ale discriminarii in ultimele 12 luni - la angajare, la scoala si in baruri, scrie AFP. In plus, aproape un roman din doi crede ca romii sunt "necinstiti", "lenesi" si "fac rau imaginii Romaniei in lume".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.