Potrivit unui comunicat de presa, planul de masuri se bazeaza pe o analiza privind evolutia si tendintele fenomenului infractional inregistrat in anii anteriori.

Inainte de inceperea anului academic 2008-2009, a fost instruit personalul de paza al unitatilor de invatamant, iar conducerea unitatilor de invatamant a fost consiliata pentru asigurarea protectiei cailor de acces in institutii. De asemenea, a fost elaborat sistemul cadru de asigurare a protectiei unitatilor de invatamant, a sigurantei elevilor, studentilor si a personalului didactic.

La festivitatile organizate pentru deschiderea anului de invatamant vor participa managerii unitatilor si subunitatilor teritoriale de politie, inclusiv sefii birourilor si posturilor de politie comunale. Cu aceasta ocazie, politistii de proximitate si specialistii din cadrul structurilor politienesti de prevenire vor distribui materiale preventive parintilor, elevilor si studentilor.

Totodata, pe timpul anului scolar, politistii de siguranta publica vor patrula in zonele unitatilor de invatamant, acestea reprezentand puncte obligatorii de stationare si supraveghere, mai ales in orele in care elevii vin sau pleaca de la scoala

Dupa inceperea anului de invatamant, vor fi desfasurate activitati preventive in colaborare cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si cu reprezentanti ai asociatiilor si ligilor studentesti, pentru a preveni si combate criminalitatea in 2008, incheie comunicatul de presa.