Maternitatile private sint inca o raritate in Romania. La Cluj, peste 500 de femei au nascut intr-o clinica cu dotari de ultima ora. Luna viitoare, alte maternitati private se vor deschide in Bucuresti si in Brasov, incercind sa atraga mai ales clientii care isi vor face asigurari private.

Clujencele sint momentan singurele care pot sa nasca la privat, si nu mergind la vecinii unguri, cum o fac multe femei satule de mizeria din maternitatile romanesti, ci la o clinica privata, deschisa in zona garii din oras. Intre o internare, o examinare sau un telefon de la pacienti, doctorul Honorius Nanu, managerul clinicii, ne povesteste ca a inceput sa construiasca clinica inca din 1992, cu banii din cabinetul privat de ginecologie, deschis imediat dupa revolutie. A fost ani buni sef de sectie la Clinica de stat din Gherla, unde asista in jur de 1.000 de nasteri pe an. "Vezi ca romanii vor prinde gustul pentru serviciile private", a fost el avertizat. Asa ca alaturi de alti medici care isi deschisesera cabinete medicale private a facut cursuri despre privatizarea serviciilor medicale.

Oamenii educati aleg nasterea la privat

Inaugurarea clinicii a facut-o la sfirsitul anului 2000 si tot atunci a asistat primele nasteri. De la an la an, numarul clujencelor care au apelat la serviciile lui a crescut. Dupa 40 de nasteri in 2001, practic in fiecare an numarul pacientelor s-a dublat. Anul trecut au nascut la clinica dr. Nanu peste 200 de femei, aproape o zecime din nasterile locale. Pe primele patru luni din acest an a asistat deja 100 de nasteri.

"Gravidele trebuie sa fie in centrul atentiei"

Medicul afirma ca nu vrea sa depaseasca cifrele acestea si nici sa extinda clinica, desi este destul de mica, doar trei saloane cu doua paturi. "Femeile vin la mine pentru intimitate. Primesc consultatii pe toata perioada graviditatii. Sintem prieteni, iar ele trebuie sa fie in centrul atentiei", isi dezvaluie medicul secretele.

In ceea ce priveste pacientele care-i trec pragul, doctorul afirma ca fie sint oameni educati, care lucreaza in sistem privat, fie mamici care au trecut printr-un esec la sarcina anterioara si au nevoie de mai multa atentie.

La clinica doctorului Nanu vin aproape o zecime din tinerele mamici ale Clujului. Dupa spusele sale, are deja paciente din intreg Ardealul si chiar straini, care lucreaza in zona.

Nasterea normala - 10 milioane de lei, cezariana - 15

Preturile practicate in clinica sint afisate la intrare, la vedere, si pentru orice plata se ofera chitanta. Nasterea normala costa 10 milioane de lei, iar cezariana - 15 milioane de lei. Pretul include intreaga asistenta din perioada sarcinii. Doctorul locuieste chiar in clinica, intr-un apartament separat, iar la orice ora din zi si din noapte este la dispozitia pacientelor.

Medicul Honorius Nanu este de parere ca in nici un caz nu ar trebui ca medicii care-si deschid astfel de clinici private sa mai lucreze in cele de stat.

"Clinica e gata, asteptam asigurarile private"

In Cluj, urmeaza sa se deschida, destul de curind, o alta sectie de ginecologie in regim privat, unde femeile vor putea naste. Este situata in cadrul Clinicii particulare Interservisan, condusa de dr. Teofil Pop. Cu toate ca maternitatea este gata de mult timp, ea nu a fost inca data in folosinta, din cauza sistemului de asigurari.

"Nu am vrut sa pun preturi prohibite, sa indepartez pacientii. Asteptam asigurarile private, care ar fi trebuit sa intre pe piata de la 1 ianuarie 2005, dar s-au aminat pentru luna iunie", spune dezamagit medicul.

Din iunie, bucurestencele nasc la privat

In alte citeva spitale si clinici din tara, romancele isi vor putea aduce copiii pe lume in conditii de lux. In Bucuresti, la inceputul lunii viitoare, se va deschide spitalul Euroclinic, care are si o sectie de obstetrica-ginecologie cu 16 paturi. "In functie de necesitati, numarul de paturi destinat sectiei de obstetrica-ginecologie se poate extinde. Deocamdata vor putea naste la noi femeile care platesc cash, iar o data cu intrarea pe piata a asigurarilor private, si cele care-si vor face asigurari.

Estimam ca o nastere va costa peste 1.000 de euro", ne-a declarat Radu Dop, directorul general al Euroclinic. In acesti bani se include si pregatirea mamei inainte de momentul nasterii, dar si ingrijirea copilului in serviciul de neonatologie.

Internet full-time si room service, in maternitate

Tot de luna viitoare, va intra pe piata un alt spital privat, in orasul Victoria (Brasov), spital numit Aqua Materna. Vor putea naste in unitatea medicala atit femei care au asigurari de stat, cit si cele care vor dori sa-si faca asigurari private sau sa plateasca cash. Costurile vor fi situate intre 1.000 si 1.500 de euro, iar conditiile oferite pentru cei care platesc acesti bani vor fi de lux. "In acesti bani se include cazarea, minimum patru zile inainte de nastere si trei dupa. Mama, copilul, dar si tatal vor putea sta intr-o rezerva cu aer conditionat, telefon international, internet full-time, room service, asistenta medicala privata 24 din 24 de ore, masa cu meniu la cerere. In aceeasi bani este inclusa si nasterea propriu-zisa (subacvatica, normala sau cezariana), insotita de anesteziile care se impun", ne-a explicat directorul general de la Aqua Materna, Razvan Bujdoiu.

Pentru cei care vor dori sa vina la Victoria cu avionul, se construieste inclusiv o pista de aterizare. Asta pe linga helioportul de pe cladirea spitalului, care poate asigura transportul aerian al pacientelor in orice zona din tara ar fi necesar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.