Purtatorul de cuvant al Executivului, Camelia Spataru, a declarat ca principalii beneficiari ai hotararii aprobate de Executiv sunt agentii de politie care isi desfasoara activitatea in strada si care se confrunta cu situatii de agresiune, ultraj si intimidare.

Cuantumul despagubirilor va fi regularizat trimestrial din fondul pe care Ministerul Internelor si Reformei Administrative il are la dispozitie pentru cheltuielile de personal.

MIRA a anuntat, pe 2 septembrie, ca a fost finalizat proiectul de hotarare de Guvern privind asigurarea unor despagubiri de viata, sanatate si bunuri ale politistilor, conform acestuia despagubirile urmand a fi platite exclusiv din bugetul ministerului.

Despagubirile privesc cazurile de ranire in timpul serviciului, dar si situatiile de invaliditate sau deces in urma exercitarii atributiunilor de serviciu. Sumele propuse de proiect pentru despagubiri sunt cuprinse intre 6.000 si 20.000 de euro, ca forme de sprijin cu destinatie speciala, a precizat MIRA.

In paralel, Ministerul Internelor si Reformei Administrative si Sindicatul Politistilor vor initia un demers comun adresat Ministerului Justitiei, prin care vor cere ca noul Cod Penal sa pedepseasca infractiunea de ultraj mult mai aspru, a declarat, la inceputul lunii august, purtatorul de cuvant al MIRA, Marius Tache.

Demersul va avea ca fundament analiza cazurilor de ultraj si agresiune comise impotriva politistilor in ultimii 2 ani, document intocmit de catre Inspectoratul General al Politiei Romane si din care reiese ca, in anii 2006 si 2007, aproape 500 de politisti au fost agresati.