Proiectul noului Cod de procedura civila are sanse sa fie trimis la Parlament pana la sfarsitul lunii septembrie, a declarat, pentru NewsIn, secretarul de stat din Ministerul Justitiei (MJ), Theodor Nicolescu, in urma discutiilor purtate ieri cu reprezentantii asociatiilor profesionale.

Theodor Nicolescu a precizat, pentru NewsIn, ca nu au existat foarte multe obiectii legate de modificarile aduse Codului de procedura civila, supus dezbaterilor pe forumul MJ inca din luna martie.

Secretarul de stat Nicolescu a mai spus ca asteapta pana vineri ultimele puncte de vedere ale celor interesati de proiectul Codului, urmand ca in data de 15 septembrie sa fie reluate dezbaterile, dar cu judecatorii, iar pe 16 septembrie sa se tina ultima sedinta a Comisiei care lucreaza la finalizarea proiectului noului Cod de procedura civila. "Asta ne dorim, ca pana la sfarsitul lunii sa putem trimite noul Cod la Parlament", a mai spus Theodor Nicolescu.

Ministerul Justitiei a organizat, marti, o dezbatere pe marginea acestui proiect, la care a invitat reprezentantii organizatiilor neguvernamentale. Proiectul noului Cod de procedura civila a fost adus la cunostinta publicului in data de 17 martie 2008, prin afisarea pe site-ul Ministerului Justitiei.
Fostul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu, a prezentat in data de 13 decembrie 2007, in cadrul unei conferinte de presa, principalele modificari ale viitorului Cod de procedura civila, proiect ce aduce noutati in materie de recuzare, stramutare si competenta a instantelor.

Ministrul justitiei a precizat ca tezele prealabile ale noului Cod de procedura civila au fost adoptate prin Hotarare de Guvern, scopul viitoarelor reglementari fiind scurtarea duratelor proceselor civile, evitarea si crearea unei practici unitare judiciare care sa conduca la predictibilitatea actului de justitie.

Potrivit ministrului, prin noul Cod de procedura civila va fi regandita institutia recuzarii, astfel ca numai judecatorii care fac parte din completul de judecata sa poata fi recuzati.

Proiectul mai propune ca stramutarile sa se faca numai pentru banuiala legitima si pentru motive de ordine publica, ambele fiind strict definite in proiect. "Asadar, stramutarile pentru banuiala legitima, in sensul ca judecatorii nu ar fi impartiali, nu se vor mai judeca de catre instanta suprema ci de catre instanta ierarhica superioara celei de la care se solicita stramutarea. Suspendarea cauzei pana la solutionarea celei de stramutare nu se va mai despune decat cu plata unei cautiuni", a mai spus Chiuariu.

Reglementarea cu privire la competenta instantelor judecatoresti va avea in vedere reconsiderarea normelor privind competenta materiala pornind de la principiul apropierii justitiei de cetatean, a mai spus fostul ministru."Vom asista la o reasezare de competenta, va fi in acord cu cea propusa de Codul de procedura penala. Vom avea tribunalele cu plenitudine de competenta vom avea judecatoriile pentru cauze de mai mica importanta dar frecvente, vom avea curtile de apel pentru apeluri, cel mai probabil exclusiv pentru apeluri, si Inalta Curte de Casatie si Justitie instanta de recurs si prin aceasta sa-si indeplineasca rolul constitutional de a asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii", a precizat la acel moment fostul ministru al justitiei.

Alte modificari prezentate de Tudor Chiuariu la sfarsitul anului trecut vizeaza procedurilor de citare si comunicare la tehnica moderna si simplificarea procedurii divortului prin introducerea divortului pe cale administrativa, la serviciul de stare civila, in cazul divortului prin consimtamant mutual, cu conditia ca sotii sa nu aiba copii minori nascuti din casatorie sau adoptati de ambii soti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.