Dublarea numarului de studenti care au terminat facultatea in acest an a crescut foarte mult concurenta pe piata muncii, fapt ce i-a determinat pe tineri sa renunte la distractii si la vacanta de vara, in schimbul unui loc de munca, sustin reprezentantii agentiilor de recrutare

"Numarul celor care au aplicat pentru un loc de munca a crescut in lunile de vara cu pana la 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu mult peste asteptarile noastre. Se pare ca dublarea numarului absolventilor de facultate din acest an i-a speriat pe tineri, care au renuntat la vacante si la concedii pentru a avea un loc sigur de munca", a declarat pentru NewsIn, Mariana Francu, manager de proiect la MyJob.

Specialistii in recrutare sustin ca cei care au terminat facultatea in acest an sunt interesati mai mult de cariera decat de bani si prefera sa aleaga joburi simple pentru a acumula experienta. Dupa ce s-au specializat intr-un anumit domeniu, majoritatea isi renegociaza salariul sau aleg sa plece la firme mai bine cotate pe piata.

Cele mai cautate locuri de munca in aceasta vara au fost in domeniul vanzarilor, relatii cu clientii, secretariat si posturi de operator calculator. Concurenta cea mai mare pe post se inregistreaza in vanzari, marketing si juridic. Reprezentantii BestJobs spun ca publicarea unui anunt de angajare pentru un post de avocat sau de ajutor de notar atrage sute de aplicari in doar cateva zile.

"Tinerii sunt atrasi de aceste slujbe datorita salariilor mari si pentru ca e greu sa intri in lumea magistratilor fara spaga sau relatii. La fel se intampla si cu posturile din vanzari, cea mai vanata pozitie fiind cea de asistent marketing. Aceasta slujba este foarte cautata de tineri pentru ca este perceputa a fi foarte banoasa si atrage in special pentru ca se considera ca pentru a fi angajat nu-ti trebuie neaparat specializare", explica Constantin Ferseta, marketing manager la Neogen.

Media salariilor cerute de tinerii aflati la prima angajare a crescut fata de anul 2007 cu aproape 100 de euro, pe fondul cresterii ofertei locurilor de munca din acest an cu pana la 86%. Reprezentantii agentiilor de recrutare spun ca media salariilor solicitate de tinerii care au terminat o facultate este de 300-350 de euro, la nivel national.

"Fata de anul trecut, se observa o uniformizare a salariilor. Tinerii care se angajeaza in regiunile mai sarace ale tarii sunt mult mai constienti de atuurile lor si nu mai accepta un salariu aflat cu mult sub media pe tara", explica Mariana Francu.

In Romania, exista 4,83 milioane de angajati, din care 2,5 milioane lucreaza in mediul privat. In luna iulie 2008, salariul mediu brut a fost de 1.769 lei (494 euro), in timp ce castigul salarial net realizat a fost de 1.308 lei (365 euro), potrivit Institutului National de Statistica.

La sfarsitul acestui an univeristar, au sustinut examenul de licenta atat studentii care au studiat 4 ani, conform sistemului pre-Bolognia, cat si studentii care au studiat 3 ani - in concordanta cu sistemul Bolognia.

Numarul total al studentilor inscrisi in facultatile romanesti de stat si private in anul univeristar 2007-2008 era de 389.517. Cei mai multi dintre acestia invata la facultatile private (259.768 de studenti), iar restul la univeritatile de stat (129.749 de studenti), potrivit Institutului National de Statistica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.