Accidentul de munca s-a produs miercuri seara, in Uzina de Aglomerare Furnale de pe platforma siderurgica ArcelorMittal Galati.

"La cawuperul numarul 4 (instalatie de incalzire a aerului, n.r.) se faceau lucrari de montare a gratarelor ceramice in interiorul cawuperului.

"S-au coborat materiale in cawuper cu ajutorul unui dispozitiv prevazut cu tevi metalice de sustinere, care cantaresc doua kilograme fiecare. La urcare, una dintre aceste tevi nu era fixata cu sigurante si s-a desprins, prabusindu-se peste doi muncitori din apropiere", a declarat astazi inspectorul-sef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Galati, Viorel Dumitru.

Unul dintre muncitori, Constantin Angheluta, de 39 de ani, a fost lovit la spate si a scapat miraculos cu doar cateva vanatai. In schimb, colegul sau, Stefan Popa, de 38 de ani, are sanse minime de supravietuire, dupa ce teava i-a cazut in cap si i-a spart casca de protectie, bucati din aceasta intrandu-i in creier.

"Pacientul Popa Stefan are un traumatism cranian grav, este in coma, este pe ventilator, iar medicii i-au dat sanse reduse de supravietuire. Lui i s-a spart casca pe care o purta de cap, iar bucatile de plastic i-au intrat in ochi si in cutia craniana", a declarat astazi purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apstol Andrei" din Galati, dr. Mihai Bucatanschi.

Ambii muncitori sunt angajati ca zidari samotori in combinatul galatean si au o vechime in meserie de 21 de ani.

Inspectorii de munca si procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Galati au demarat o ancheta in acest caz. Ei vor verifica cu prioritate daca dispozitivul de coborare si ridicare a materialelor era improvizat.