Tot mai multi militari romani trimisi la razboi, departe de tara, sunt adusi acasa in sicriu. Discursul oficial este acela ca securitatea nationala a Romaniei trebuie aparata si in afara frontierelor, iar aceasta misiune nu se poate face fara sacrificii.
Tot mai multi militari romani trimisi la razboi, departe de tara, sunt adusi acasa in sicriu. Discursul oficial este acela ca securitatea nationala a Romaniei trebuie aparata si in afara frontierelor, iar aceasta misiune nu se poate face fara sacrificii.

Acum cativa ani, atrasi de bani, de aventura sau de speranta unei avansari rapide, soldatii romani se inghesuiau sa plece in teatrele de lupta externe. Unii dadeau chiar si spaga, diurna pe o luna, ca sa prinda un loc in Afganistan ori in Irak.

Treptat insa, numarul voluntarilor a scazut. Cei care au continuat sa plece pe front au facut-o in urma unui calcul rece: „Daca ma intorc viu, imi pot cumpara un loc de casa. Poate am noroc si nu ma aleg cu unul de veci", declara un militar din Batalionul „Dragoslavele".

Oficial, militarii merg sa lupte in "teatre de operatii externe" pentru siguranta nationala a Romaniei. Neoficial, comandantii lor admit faptul ca principala lor motivatie este una de natura financiara.

Pentru o misiune de sase luni in Irak sau in Afganistan, un militar roman castiga 16.000 de euro. Daca soldatii mor in misiune, familiile acestora primesc 80.000 de euro.

Trupul neinsufletit al subofiterului Dragos Alexandrescu, ultimul militar roman cazut in Afganistan, va fi adus in Romania in aceasta dupa-amiaza cu un avion special.

Facea parte din Batalionul 30 Vanatori de Munte "Dragoslavele". A murit acum trei zile in timpul unei misiuni de patrulare, iar transportorul blindat in care se afla a "calcat" peste o mina artizanala.



  • Blindatele, scrie pe roti

La propunerea sefului Statului Major General, ministrul Apararii Teodor Melescanu a semnat ordinul de inaintare la gradul de sublocotenent post-mortem a sergentului-major Dragos Alexandrescu. De asemenea, ministrul Apararii a inaintat presedintelui Romaniei propunerea de decorare post-mortem a sublocotenentului Dragos Alexandrescu, cazut la datorie in Afganistan, si a celor patru camarazi ai sai raniti in incident - sergentul major Matei Gheorghe Irinel, fruntasul Angelescu Dumitru Bogdan, soldatul Mihai Dumitru Marius si soldatul Butoi Ionut Claudiu.

In ultimii sase ani, opt militari romani au murit in Afganistan, iar alti 20 au fost raniti. Majoritatea acestor incidente s-au produs din cauza minelor artizanale care distrug cu usurinta transportoarele invechite ale soldatilor romani.

In toamna anului 2007, in Afganistan a murit sergentul major Aurel Marcu, iar in Irak a murit caporalul Ioan Grosaru. In primavara acestui an, tot in Afganistan, a murit fruntasul Ionut Sandu. Masinile lor de lupta au fost distruse de explozia unor bombe artizanale. Marcu era intr-un transportor TABC 79, iar Grosaru intr-un B-33 Zimbru - ambele de fabricatie romaneasca. Ionut Sandu a murit intr-un Humvee american.


  • Bani si hrana gratuita

O misiune intr-un teatru de lupta dureaza de regula sase luni. Orice militar care ajunge in Afganistan sau in Irak spune ca a mers acolo ca sa-si completeze experienta profesionala.

Dar ofiterii mai in varsta sunt reticenti fata de asemenea declaratii. "Un tanar sublocotenent, abia iesit din scoala militara, ce experienta sa-si completeze? E clar ca un asemenea om merge in Afganistan pentru bani", ne explica zilele trecute un ofiter din Fortele Speciale. Militarii din teatrele de lupta externe primesc in Romania solda in lei, la care se adauga diurna primita in strainatate.

Pentru Afganistan si Irak, diurna ofiterilor este de 90 de euro, iar pentru subofiteri, gradati si soldati - de 70 de euro pe zi. Diurnele s-au marit ultima oara acum doua luni, prin Hotarare de Guvern, ne-a precizat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Andreea Dumitru.

In teatrele de lupta internationale, militarii romani nu isi platesc mancarea, astfel ca diurna le ramane in buzunar. In plus, pe langa diurna, salariile le intra lunar in cont, in tara.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.