Camera Federativa a Medicilor sustine ca proiectul de ordin al Ministerului Sanatatii privind cresterea sau diminuarea salariilor de baza ale medicilor, in functie de criteriile de performanta, contravine Codului Muncii, potrivit caruia penalitatile se aplica numai pentru deficiente disciplinare, relateaza NewsIn

Codul muncii spune clar ca nu se pot lua bani din salariu decat daca intarzii la serviciu, te prezinti la munca beat sau iti bati colegii, ceea ce reprezinta abateri disciplinare. Nu este normal ca unui medic sa i se scada din salariu atata vreme cat se prezinta exemplar si isi face treaba. Criteriile de performanta dupa care se hotaraste diminuarea sau cresterea salariului nici macar nu sunt clare", sustine presedintele Camerei Federative a Medicilor, dr. Dan Peretianu.

Peretianu a propus astazi Ministerului Sanatatii, sa aplice, experimental, proiectul, in 10 spitale din Romania, pentru o perioada de timp, pentru a vedea daca institutiile respective dispun de fondurile necesare pentru aplicarea acestui ordin. "Toti medicii se vor zbate sa obtina indicatori de performanta foarte buni, pentru a obtine cresterile salariale. Dar sectiile au bugete stabilite pentru salarii si, in cazul in care seful de sectie hotaraste marirea salariului unui medic cu 50%, va trebui sa scada din salariul altora, care poate ca nu au excelat, dar si-au facut treaba cu responsabilitate", a explicat Peretianu.
Salariile de baza pentru medicii din spitale, cu exceptia celor din comitetul director, vor fi majorate sau diminuate in functie de realizarea indicatorilor specifici de performanta, putand inregistra cresteri de pana la 100%, potrivit proiectului de ordin al Ministerului Sanatatii .

Potrivit proiectului supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului, majorarile salariale trebuie sa se incadreze in bugetul de venituri si cheltuieli repartizat sectiei.

De asemenea, se precizeaza ca salariile de baza individuale ale medicilor pot fi majorate proportional cu realizarea indicatorilor de performanta, dar nu mai mult de 50% din nivelul salariului de baza individual. Astfel, daca un medic a obtinut punctaj maxim la toate criteriile de performanta, salariul de baza individual poate fi majorat cu pana la 50%. In cazul in care un medic a obtinut punctaj maxim la doar 90% dintre criteriile de perfomanta, salariul sau de baza va fi majorat cu pana la 25%.

Totusi, in cazul in care spitalul sau, dupa caz, sectia, compartimentul, laboratorul sau serviciul medical dispune de venituri proprii, altele decat cele provenite din contractul incheiat cu casa de asigurari de sanatate, salariile de baza individuale ale medicilor pot fi majorate, pe baza acelorasi criterii de performanta, peste 50%, dar nu mai mult de 100%.

Daca un medic nu a obtinut un puctaj maxim la mai putin de 90% din criteriile de performanta, salariul acestuia va putea fi diminuat cu pana la 50%, potrivit aceluiasi proiect de ordin.

Majorarea sau, dupa caz, diminuarea salariilor de baza individuale ale medicilor se face trimestrial, dupa evaluarea indicatorilor de performanta si executia bugetului de venituri si cheltuieli al sectiei, compartimentului, laboratorului sau serviciului medical.

Procentul concret de majorare sau, dupa caz, de diminuare a salariilor de baza individuale ale medicilor, va fi propus de seful de sectie, laborator sau serviciu medical si va fi aprobat de comitetul director al spitalului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.