Examenul de bacalaureat din 2009 se va desfasura dupa o procedura similara celei de anul acesta, potrivit metodologiei publicate luni de Ministerul Educatiei, in ciuda numeroaselor contestatii aduse de parinti, profesori, sindicate si organizatii ale societatii civile

Metodologia pentru bacalaureatul din 2009 cuprinde modificari minore fata de cea de anul acesta.

"Singura schimbare importanta este aceea ca subiectele vor fi postate pe site-ul ministerului in jurul datei de 30 noiembrie, cu trei luni mai devreme decat anul acesta. Continuam sa le publicam pentru ca asa este mai bine pentru elevi", a precizat purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mihaela Suciu.

Parerile vizavi de pastrarea metodologiei de organizare din 2008 converg spre ideea ca ministerul a luat o decizie gresita. "Faptul ca ministerul nu a modificat metodologia dupa care se va desfasura bacalaureatul, dar mai ales faptul ca vor publica din nou subiectele pe internet este o mare prostie. S-a vazut doar, anul acesta, cum se copiaza daca subiectele sunt pe internet", a comentat, pentru NewsIn, fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Si specialistii in metodele de invatare, din cadrul societatii civile, considera ca publicarea subiectelor inainte de examen este o greseala educationala. "Nu numai ca incurajeaza copiatul si chiar coruptia, dar publicarea subiectelor pe internet impinge spre memorarea mecanica. Ori credeam ca vrem sa-i invatam pe copii sa gandeasca...", explica seful Departamentului de Integrare Europeana din cadrul Centrului Educatia 2000+, Eugen Palade.

Parintii sunt deceptionati de faptul ca, in ciuda numeroaselor sesizari privind neregulile de la organizarea bacalaureatului, examenul se va desfasura, si la anul, in acelasi mod. "Am semnalat de nenumarate ori neregulile, legate mai ales de publicarea subiectelor pe internet, dar se vede ca nu am fost ascultati si se merge in continuare pe metodologia de anul acesta", spune presedintele Federatiei Nationale a Asociatiei de Parinti din Invatamantul Preuniversitar, Mihaela Guna.

Sindicatele din educatie considera ca actuala metolodologie incurajeaza fraudele si acuza ca nu au fost contactati de reprezentantii ministerului pentru a participa la dezbaterea publica privind bacalaureatul din 2009. "In mod clar, formula bacalaureatului va trebui sa fie revazuta cu seriozitate, pentru ca s-a vazut clar ca nu e decat o sursa de coruptie si frauda si nu cred ca cineva vrea ca in tara noastra invatamantul sa devina o scoala de frauda", a afirmat presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru.

Sindicalistii sunt de parere ca ministerul ar fi trebuit sa ia in calcul si punctul lor de vedere, vizavi de eventualele modificari la sistemul de organizare si desfasurare a bacalaureatului. "In mod normal, in cadrul dezbaterilor de genul acesta, ar trebui sa aiba loc discutii propriu-zise cu partenerii de dialog social, insa nimeni nu ne-a contactat", a precizat presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor.

Metodologia dupa care se va desfasura bacalaureatul in 2009 a fost in dezbatere publica pe internet, timp de o luna, incepand din 25 iulie.

La sfarsitul lunii iulie, profesorii de la Universitatea Bucuresti si reprezentanti ai societatii civile au afirmat ca nu sunt de acord cu mai multe aspecte din modul de desfasurare a bacalaureatului si, in special, cu publicarea variantelor de subiecte, pentru ca aceasta incurajeaza copiatul si muta accentul de pe educatie pe evaluare. Acest punct de vedere a fost exprimat in cadrul unei intalniri organizate la Facultatea de Litere, unde a participat si ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei. Demnitarul spunea, atunci, ca este deschis spre dialog cu privire la metodologia de bacalaureat, insa, in acelasi timp, se teme de reactia opiniei publice la schimbari. "Eu nu voiam subiecte publice, dar cum sa schimb asta fara sa mai aud asociatiile de parinti cum se plang ca iar facem schimbari si ca-i debusolam pe copii?", a afirmat Adomnitei.

La bacalaureatul de anul acesta, lista subiectelor a fost publicata pe internet, pe pagina subiecte2008.edu.ro, la inceputul lunii aprilie.

Dupa proba orala de limba si literatura romana, desfasurata pe 23 iunie, in urma mai multor sesizari, ministerul Educatiei, Cristian Adomnitei, a reclamat la organele de ancheta abilitate un posibil caz de scurgere de informatii, prin care ar fi fost divulgate cerintele la cele 100 de subiecte publicate pe internet.

Ministrul a mai precizat ca, in cadrul anchetei pe aceasta tema, au fost audiate peste 100 de persoane, iar vinovatii vor plati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.