Social 27 August 2008 14:18
Cinci angajati de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud sunt cercetati penal la cererea Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului (ANPDC), care a depus o plangere in acest sens la Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud

In plangerea depusa, ANPDC mentioneaza ca direct responsabili in cazul copilului maltratat de o asistenta maternala sunt directorul general al institutiei, Marin Rus, directorul adjunct Adela Carcu, Flaviu Bercea - seful Serviciului asistente maternale, Mihaela Bulz - asistent social responsabil de asistentele maternale si Rodica Sima, care supravegheaza copiii asistati, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud, procurorul Angela Sangeorzan, plangerea ANPDC se conexeaza cu sesizarea din oficiu a procurorilor si vor face obiectul unui singur dosar, care a fost deja trimis pentru cercetari Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud.

Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud s-a sesizat din oficiu in legatura cu o posibila culpa a directorului general Marin Rus si a subordonatilor sai dupa ce acestia nu au prezentat anchetatorilor documente din care sa reiasa ca ar fi supravegheat asistentul maternal Marcela Fagarasan, acuzata ca a maltratat si ucis un copil in varsta de patru ani.

Pedeapsa pentru neglijenta in serviciu consta in inchisoare de la o luna la doi ani sau amenda.
O asistenta maternala din Bistrita a fost arestata preventiv, vineri, dupa ce un copil in varsta de patru ani pe care il avea in ingrijire a murit, iar medicii legisti au constatat ca micutul a fost maltratat, fiind ars cu tigara, avand o ureche taiata si organele genitale sectionate.

In timpul ancheiei, femeia a marturisit ca l-ar fi maltratat pe baiat fiindca acesta era rom. Ea ar fi vrut sa se razbune pe fiica ei de 19 ani care traia in concubinaj cu un rom. "Acest lucru (ca fiica ei era intr-o relatie de concubinaj cu un cetatean rrom – n.r) a creat o stare puternica de nervozitate inculpatei, care, incepand din urma cu trei luni de zile, s-a razbunat in aceste conditii si pe minorul de etnie roma”, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, procurorul Angela Sangeorzan, precizand ca femeia stia ce etnie are baiatul chiar atunci cand l-a luat in ingrijire.

In urma expertizei medico-legale, s-a constatat ca baiatul avea traumatism cranio-cerebral acut, contuzie cerebrala si hematom subdural, leziuni cu vechimi diferite (intre o zi si cateva luni), urme ale lovirii cu corp taietor-intepator (foarfece), zgariere cu unghile, arsuri de tigara, unele leziuni fiind neglijate si suprainfectate cu inducerea unei stari septice. In plus, legistii care au examinat cadavrul au constatat ca micutul avea detasate partial bucati din lobul urechii, penis si scrot.

Directorul Directiei Generale de Protectia Copilului Bistrita-Nasaud, Marin Rus, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca asistentul maternal acuzat ca a maltratat copilul de patru ani care a murit joi ar fi trebuit sa fie evaluat odata la trei luni, insa acest lucru nu s-a intamplat, principala cauza fiind lipsa de personal. In plus, Rus a mai spus ca asistenta maternala era una dintre cele mai vechi din sistem si era considerata ca fiind de incredere. "Este vorba de o asistenta maternala in sistem din 2000, una dintre cele mai vechi din sistem. Toate rapoartele au aratat ca avea discernamant si activitate buna pe linia aceasta si nimic nu ne ducea cu gandul ca va savarsi o asemenea fapta”, a declarat Rus vineri.

Directorul DGPDC a mai spus ca Directia ar avea nevoie de circa 13 angajati la serviciul care se ocupa de asistenta maternala, in conditiile in care, potrivit legii, un angajat care se ocupa cu serviciul maternal ar trebui sa aiba in supraveghere 20 de copii aflati in ingrijirea asitentilor maternali, insa, in prezent institutia are doar patru angajati la acest serviciu. Potrivit lui Rus, asistenta maternala acuzata de maltratarea copilului a fost evaluata ultima data in februarie 2008 si pana acum Directia nu a primit nicio sesizare la adresa acesteia


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.