Social 27 August 2008 03:38
Saptamana viitoare vor fi demarate lucrarile la sediul Bibliotecii Nationale. Abandonata de aproape doua decenii, cladirea va deveni o constructie de secol XXI in mai putin de trei ani.
Dupa 20 de ani de paragina, Biblioteca Nationala se upgradeaza: cladirea se va alege cu un atrium si cu spatii de socializare de secol XXI

„La Biblioteca Nationala nu s-a mai facut nimic din 1986 si constructia a fost realizata in proportie de 40-48%“, a declarat ieri Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, adaugand ca lucrarile au fost reluate abia dupa 20 de ani din lipsa fondurilor. Costul finalizarii constructiei se ridica la peste 64 de milioane de euro, fara TVA. Banii au fost obtinuti prin imprumut extern de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pe o perioada de trei ani, pentru mai multe proiecte initiate de Ministerul Culturii, a caror valoare depaseste 260 de milioane de euro.

Sediul bibliotecii a fost reproiectat ca sa arate „ca o biblioteca de secol XXI“, dupa cum a subliniat Iorgulescu.

Noul proiect presupune adaugarea unei aule la constructia deja existenta, urmand ca acolo sa se desfasoare diferite evenimente culturale. „Au fost regandite totodata intregul flux din interiorul bibliotecii, precum si functionalitatea fiecarui spatiu: vor exista si zone de socializare, pentru ca vrem ca aceasta cladire sa devina un lacas cu valente culturale multiple“, a precizat ministrul Culturii. Lucrarile, care vor dura cel mult 30 de luni, vor fi realizate de Asociatia SC Rotary SRL, SC Rombet SA si SC UTI Instal Construct SA, care au castigat licitatia organizata pe 16 iunie.

Proaspatul sediu al Bibliotecii Nationale va avea o suprafata desfasurata de 112.000 mp dupa adaugarea aulei care va fi ridicata in continuarea corpului central, pe latura dinspre sud. Nivelurile inferioare vor fi destinate, in mare masura, cititorilor si vizitatorilor, in aceste spatii urmand sa se desfasoare spectacole, vernisaje, manifestari multimedia, sali de informare si documentare. Sus se vor afla depozitele de carte, laboratoarele de restaurare si zona de birouri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.