“Angajatii vin la serviciu, dar nu pot merge cu ambulanta, pentru ca nu are RCA (asigurarea auto obligatorie, n.r.). Problemele financiare au aparut deoarece autoritatea locala nu a prevazut in buget fondurile necesare pentru ca centrul SMURD sa functioneze in conditii normale”, a declarat dr. Diana Cimpoiesu.

Centrul SMURD Tibanesti deserveste patru comune - Dagata, Tansa, Tibana si Tibanesti - unde locuiesc peste 23.300 de persoane. Potrivit primarului din Tibanesti, o polita RCA pentru ambulanta este de circa 700 lei pentru sase luni, dar acesta afirma ca nu s-au gasit bani pentru a o achita deoarece toate fondurile au fost terminate.

“Problema e ca RCA-ul a expirat cand am epuizat toate fondurile, si cele pentru cheltuieli de personal si cele pentru cheltuieli materiale. Si nu puteam sa lasam o ambulanta pe drumuri fara RCA. Activitatea la centru s-a inchis si din cauza unei stari confuze, angajatii nefiind siguri ca isi vor primi salariile in continuare. Problema a venit in urma faptului ca cele trei consilii (Dagata, Tansa, Tibana, n.r.) nu au inteles ca trebuie sa respecte un contract si sa aloce fonduri”, a declarat, contactat telefonic, primarul comunei Tibanesti, Dumitru Spulber.

Potrivit acestuia, doua consilii locale, respective cele din Dagata si Tansa, si-au achitat angajamentele partial, in timp ce Tibana nu a platit niciun ban.

“Am avut 93.000 lei, din care 73.000 lei i-a alocat primaria Tibanesti, desi suma stabilita prin contract este de 50.000 lei. Speram ca in aceasta saptamana celelalte consilii sa aloce restul de bani pentru a debloca situatia. Sa avem bani pentru fondul de salarii cat si pentru RCA. Noi nu am putut aloca banii pentru polita RCA, deoarece este o componenta separata a bugetului lor, componenta pentru care banii au fost deja epuizati”, a mai spus primarul comunal.

Intr-o situatie similara cu cea a centrului de la Tibanesti sunt si echipajele SMURD din comuna Bivolari, unde, potrivit dr. Diana Cimpoiesu, cei 12 paramedici nu si-au primit salariile de trei saptamani.
Coordonatorul SMURD Iasi a cerut, luni, sprijinul autoritatilor judetene pentru a debloca situatia de la cele doua centre. Prefectul interimar Marius Bodea a convocat pentru saptamana viitoare o intalnire cu toti primarii din comunele care beneficiaza de SMURD.

“Acolo unde vom constata ca e lipsa de interes in rezolvarea acestor probleme financiare si nu lipsa sumelor de la bugetul local, vom proceda si noi la retragerea sprijinului in ceea ce priveste investitiile pe care ei (primarii, n.r.) le doresc in zona, sau orice alta solicitare catre noi”, a precizat prefectul Marius Bodea.