Guvernul Australian a anuntat un proiect in valoare de 43 de milioane de dolari pentru dezvoltarea tehnologiei de convertire a energiei geotermale in electricitate. "Energia geotermala, care este cunoscuta sub denumirea de roci fierbinti, are un potential imens pentru Australia, atat ca solutie impotriva schimbarilor climatice cat si in termeni de siguranta energetica nationala", a declarat Martin Ferguson, Ministrul de Resurse.

Australia este cel mai mare exportator de carbuni din lume, iar carbunii ii asigura 77% din consumul energetic national. Cu toate astea, Australia si-a propus ca pana in 2020 sa foloseasca 20% electricitate din surse regenerabile.

Pentru a produce electricitate din energie geotermala, apa este pompata din subteran unde este incinsa, iar energia din caldura este folosita sa genereze energie.

Organizatia Geoscience Australia a realizat o harta nationala cu energia goetermala, folosind inregistrarile de temperaturi din mai multi ani de forare pentru energie si minereuri, uneori mai adanc de cinci kilometric. Au fost folosite 5.722 de sonde pentru exploatarea petrolului si minereurilor pentru alcatuirea hartiii de pe tot teritoriul Australiei.